fredag, juli 04, 2014

Almedalen, dag 5, torsdag

Det blev lite sovmorgon och inget frukostseminarium, pga trötthet. En seg dag, inte så många intressanta seminarier och dessutom riktigt kallt i Visby.

- Botaniska trädgårdens vänner: "Vem ska finansiera Sveriges botaniska trädgårdar i framtiden?" Trevligt samtal mellan lokala gotlandspolitiker i en liten kyrkoruin. Samverkan mellan olika parter framhölls. Såklart.
- Lunds universitet: "Hur påverkar nuläget i Mellanöstern Sverige?" Lite diskussion om flyktingar, men framförallt om mediernas rapportering om Syrien och huruvida Irak och Syrien kommer finnas kvar med samma gränser framöver.
- Lunds universitet: "Vem talar för Sveriges muslimer? Om representativitet, islam och svensk politik". Bland annat min handledare från det icke-existerande examensarbetet pratade om vilka representanter som syns, framförallt väljs ut av medierna att kommentera, och vad man får kommentera. 
- Svenska Jägareförbundet: "Älgriksdag - ett rundabordssamtal om älgen, jakten, skogen och förvaltningen". Jag hade förväntat mig att Sveriges 349 folkvalda älgar skulle vara på plats, men fick istället en diskussion om Sveriges "älgförvaltning" och hur många älgar vi ska ha. De förstör skogen, säger skogsföretagen. 

Jag vinkade av Ewa vid båten och hängde sedan med Johan och Christian i TV4s tält fram till och genom moderaternas tal. Det blåste rejält i tältduken. 

- Vänsterpartiet: "Feministisk kväll med samtal om feministiska förväntningar på en ny regering". Väldigt spännande samtalsform med en representant från v, s och mp, samt fyra feministiska "experter". Lite som en peer review med "kritiska vänner" som är vanligt inom akademin. Mycket bra debattform!