onsdag, juni 11, 2014

En feministisk kommunbudget med stora satsningar på välfärden!

Inledningsanförande budgetdebatten Lunds kommun 2014-06-11
(talade ordet skiljer sig från det skrivna på vissa ställen ibland)


Jag vill börja med att berömma den borgerliga majoriteten för två satsningar som de har valt att göra i sin budget. Dels det höjda hyresbidraget till biografen Kino, som möjliggör för byggandet av en större biograf. Kino har argumenterat väldigt väl för sitt projekt och det är roligt att se att det har fallit i god jord. Dels att kommunen tar hela hyran för ComUng, vilket gör att den viktiga verksamheten kan fortsätta på samma plats. Det känns väldigt bra.


Gemensam vänster-budget
Vänsterpartiet och Demokratisk vänster föreslår en gemensam budget för Lunds kommun 2015, så detta är helt enkelt Vänsterns budget. I budgeten för 2015 har vi rejäla lyft för kommunens kärnverksamheter inom skolan och omsorgen, men även till socialförvaltningen för intensifierat arbete för att avskaffa hemlösheten och barnfattigdom. Det är samtidigt en politik för att skapa fler jobb och för en grön omställning.


De rejäla satsningarna på välfärden ger lundaborna två stora fördelar:


1. En bättre skola, omsorg och stöd till utsatta grupper  
Välfärden är ofta väldigt personalintensivt. Skolan och omsorgen har en stor mängd anställda, och det är de tjänster som de anställda utför som är själva verksamheten. Det köps visserligen in en del produkter, som mat och läroböcker, men den största kostnaden är personalen. Större resurser ger möjlighet att anställa fler och därmed möta fler lundabor med en riktigt bra verksamhet. Fler anställda minskar också stressen och arbetsbelastningen samt ger de anställda möjlighet att göra sitt jobb riktigt bra. Det ger en skola där alla elever verkligen kan få det de behöver, en omsorg där alla kan ges mycket tid och en social verksamhet där vi har tid att hitta lösningar för varje enskild person.


2. Fler jobb
Ökade ekonomiska resurser inom välfärden är en direkt satsning på fler jobb, eftersom det är de anställda som är själva verksamheten. När vi lägger mer pengar på skolan är det till största del lärare, och bara till en mycket liten del lärobäcker eller skolmat. Mer pengar ger helt enkelt fler jobb i Lund.


Satsningar på välfärden är därför en såkallad win-win-situation. Alla tjänar på det. Lundaborna tjänar på det flerfallt, både som användare av välfärden och som anställda.

Full kompensation för pris- och löneökningar
En annan viktig aspekt i Vänsterns kommunbudget är, som vanligt, full kompensation för pris- och löneökningar. Vi har varje år under denna och förra mandatperiod haft detta som grund i vår budget.


Konjunkturinstitutet beräknar att pris- och löneökningar blir runt 2,5 %, av vilket de borgerliga bara kompenserar med 1,5 %. Det saknas alltså en procentenhet för varje nämnd för att man ska kunna täcka samma kostnader nästa år som man har idag. Löner höjs ju och priser höjs på de flesta varor lite varje år. Men Lunds nämnder får inte tillräckligt för att täcka detta.


Alla Lunds nämnder måste därför göra en generell besparing på 1 %. För flera nämnderna innebär detta stora summor pengar, som måste sparas in på något sätt. Personalintensiva verksamheter kan till stor del bara spara på personal.  Det går att köpa in mindre eller billigare skolmat och spara in på eftermiddagsfikat på äldreboendena, men det är i lönebudgeten som de stora pengarna finns.


Full kompensation i alla verksamheter är en fråga som samtliga fackförbund tog upp när budgeten presenterades för några veckor sedan. Full pris- och löneökning är en självklarhet i en seriös budget.

Välfärdsförstärkningar


Förstärkningar inom skolan: 55 miljoner
Till Lunds skolor och förskolor, inklusive gymnasieskolorna och Komvux, vill vi lägga 55 miljoner mer än de borgerliga. Det är ganska mycket pengar. Hälften krävs för full kostnadsuppräkning, och hälften är nya lärare och skolpersonal, alltså en förstärkning för att göra skolan bättre, minska barngrupperna i förskolan, kunna ha halvklass i grundskolan mer och satsa på viktiga uppdrag som genuspedagogik och elevhälsa.  


Förstärkningar inom vården: 32 miljoner
Till vård och omsorg vill vi lägga 32 miljoner mer än de borgerliga. På samma sätt är 19 av
dessa miljoner kompensation för kostnadsutvecklingen som i det borgerliga förslaget inte
kompenseras. Resterande 13 miljoner är nya pengar, som kan göra omsorgen bättre med mer personal, personal som inte är lika stressad utan som har mer tid att fullgöra sina uppdrag. 13 miljoner kan ge ganska många guldkanter i tillvaron.


Förstärkningar inom socialt arbete: 13 miljoner  
Till socialförvaltningen vill vi lägga 13 miljoner mer än de borgerliga, varav 4,3 miljoner är kompensation för pris- och löneökningar. Resterande 9 miljoner vill vi lägga på krafttag mot hemlöshet och införande av modellen Bostad Först, mot barnfattigdom och missbruk.


Samhället blir hela tiden kallare och hårdare för de personer som inte har ett fast arbete eller en trygg bostad, samtidigt som arbetsmiljön för socionomer och socialsekreterare måste förbättras och den höga arbetsbelastningen minska. Ytterligare nedskärningar på socialförvaltningens område, som den borgerliga budgeten innebär, får stora och svåra konsekvenser.


Full kostnadsuppräkning och välfärdssatsningar i all ära - det som jag är mest stolt över i Vänsterns budget är våra arbetsmarknadssatsningar!


En feministisk kommunpolitik: Jämställda löner och 6 timmars arbetsdag


Jämställda löner
Förra gången Vänsterpartiet var med och styrde i Lund genomförde vi en stor satsning på jämställda löner. Genom att jämföra olika grupper av yrken med lägst lön och styra extra lönesatsningar till dessa grupper, lyckades vi minska löneklyftorna i Lund. Många av de yrkesgrupper som är lägst betalda är också kvinnodominerade. Genom att styra lönesatsningar till de lägst avlönade yrkena blir denna satsning samtidigt en del av en feministiskt kommunpolitik. Jämställda löner är ett viktigt sätt att utjämna strukturella skillnader mellan kvinnor och män.


I Vänsterpartiets och Demokratisk vänsters budget finns 7 miljoner för att påbörja arbetet med jämställda löner. Det räcker inte hela vägen fram, det behövs mycket mer för skillnaderna är stora, men det är en början som efter en röd eller rödgrön valseger kan följas av flera steg!


6 timmars arbetsdag
Vår andra arbetsmarknadssatsning är att utreda att införa en arbetstidsförkortning till 6 timmar. 6 timmars arbetsdag har utretts och provats i olika kommuner och företag med goda resultat. Det innebär helt enkelt att de anställda får två timmar mindre arbetstid om dagen. Jag vet att vissa tycker att det låter lyxigt, men för oss är detta en investering i lundabornas hälsa och möjlighet att få ägna lite mer tid varje dag åt viktiga saker som familj, hobbyer som gör att man mår bra, föreningsarbete eller kanske till och med politiskt arbete. Samtidigt innebär det att de många anställda inom välfärden som idag bara orkar jobba 75 % kan fortsätta jobba 6 timmar om dagen, med med en lön som motsvarar heltid.     


Vänsterpartiet och Demokratisk Vänster föreslår att kommunstyrelsen ska utreda möjligheten att förkorta norm-arbetstiden inom någon eller några arbetsplatser i kommunen, förslagsvis inom de ofta kvinnodominerade arbetsplatserna inom äldreomsorgen. Vi menar att en arbetstidsförkortning är nödvändig för att minska sjukskrivningar och ge personalen möjlighet att orka arbeta heltid istället för deltid.


Tillsammans med våra motioner om att avskaffa delade turer och att jämställdhetsintegrera hela kommunen har vänsterpartiet en tydlig feministisk kommunpolitik. Lägger man dessutom till vår motion om att avskaffa FAS 3 i Lund och istället anställa fler i välfärden, blir det en riktigt bra arbetsmarknadspolitik, som gynnar de som har lägst betalt, sämst arbetsvillkor och står långt från arbetsmarknaden.


Finansiering genom skattehöjning
Så, har Vänstern i Lund en egen sedelpress. Självklart inte. De satsningar som Vänstern föreslår gynnar lundaborna direkt och vi tror att lundaborna är beredda att vara med och finansiera en bättre välfärd för alla. Vi betalar alltså detta tillsammans, genom skatten. För oss är det en ideologisk fråga: Vi vill äga, driva och finansiera tillsammans. Vi föreslår en höjning på 45 öre, vilket motsvarar ungefär 80-90 kronor i månaden för en person med en hyfsat vanlig lön. Typ som en biobiljett. Vi hoppas att lundaborna vill göra detta tillsammans.