fredag, januari 10, 2014

Besök i Stockholm och #vkongress!


Nu i helgen, 10-12 januari, håller Vänsterpartiet kongress i Stockholm, den 40:e i ordningen. Att samla hela partiet för att diskutera vänsterpartiets politik och organisation, utbyta erfarenheter och lära känna varandra är det bästa sättet att inleda ett valår!

Jag är inte ombud (och ställde inte heller upp i ombudsvalet), utan är här som besökare och ska lyssna på debatterna under delar av helgen. Anledningen till att jag inte har velat vara ombud är helt enkelt att det tar väldigt lång tid, men mycket förberedelser, inläsning och diskussioner. Partiets framtida inriktning är visserligen väldigt viktig, men jag har total tilltro till att de kamrater som är ombud för sina distrikt kommer fatta kloka beslut (även om jag säkert inte kommer hålla med om allt). Det är lite lyxigt och bekvämt att få sitta längst bak och lyssna på det som intresserar en, och annars kunna springa iväg på något museum (jag har siktet inställt på Nationalmuseum och Bergrummet) och äta middagar med vänner. 

Jag missade tyvärr Jonas Sjöstedts inledningstal, men tack och lov finns ju allt att se i efterhand. Allt går ju även att se på SVT direkt, både på tv och på nätet. Det ger alla politiskt intresserade en riktigt bra möjlighet att höra debatterna i sin helhet, utan att behöva gå genom mediernas tolkningar, och en inblick i hur vänsterpartiets kongress fungerar.

Kongressen inleddes med separatistiska/uppdelade träffar för kvinnor och män, med syfte att få en jämställd kongress. För att nå detta mål måste kvinnorna ta lite mer plats i talarstolen och männen lite mindre. De första riktiga diskussionerna handlar nu om organisationsmotioner som påverkar val. Det är motioner om att minska partistyrelsens storlek för att få ett mer effektivt arbete, och frågan om delat partiledarskap (som även var uppe på förra kongressen och då avslogs). Precis nu fattade kongressen beslut att inte minska partistyrelsens storlek samt att inte införa delat partiledarskap (131-88 röster).

På kongressen kommer vi även besluta om två uttalanden (korta strategidokument) som slår fast inriktningen inför vanliga valet samt inför EU-valet.