onsdag, maj 04, 2011

Bygg mer - bygg vettigt: Två byggnadsärenden


Kommunstyrelsen beslutar på dagens möte om två byggnadsärenden, ett riktigt stort och ett litet.

Det stora ärendet är byggandet av studentbostäder i Landsarkivet. Lunds nation har under många år velat bygga fler bostäder i Lund, men har gång på gång förvägrats köpa mark att bygga på. Ett genombrott skedde för något år sedan, när de köpte det gamla Landsarkivet, precis vid gymnasieskolan Spyken, ganska centralt i Lund. De planerar nu för byggande av 180 små lägenheter. Ganska snart efter köpet kom protester från personer och grupper som vill bevara byggnaden som den är, då den är ritad av en känd arkitekt och har en säregen stil. Om bostäder ska byggas måste exempelvis fönster tas upp i fasaden. Som ju händer i Lund, har debatten rasat mellan professorer, förståsigpåare och övriga lundabor, nya förslag har presenterats - och nu ratats av kommunstyrelsen.

Vänsterpartiet har haft en intern debatt i ärendet. Vi måste verkligen bygga mer i den här stan, främst vanliga hyresrätter, men även studentbostäder eftersom bostadssituationen för studenter är så svår i Lund. Det är därför omöjligt att gå emot Lunds nations planer. Samtidigt vill vi att Lund ska vara en stad där speciella byggnader bevaras, där arbetet för att säkra ett kulturarv ges hög prioritet. Vänsterpartiet föreslog därför en lösning, där gymnasieskolan Spyken får tillgång till Landsarkivet, då de är trångbodda med lokaler för estetiska programmet, och att Lunds nation ges mark i grannkvarteret ("Stenkrossen"). Detta skulle dock tyvärr försena planerna en del.

Kommunstyrelsen ratade vår lösning, och tillstyrkte den detaljplan som har upprättats. Byggnadsnämnden kommer snart att låta detaljplanen passera första steget i planprocessen ("samråd"). Detaljplanen går nu tillbaka för eventuell omarbetning, sedan ut på ytterligare en remissrunda och efter antagande finns möjlighet för överklagande. Vi har alltså en lång process framför oss innan fler studentbostäder kan byggas av Lunds nation.

Läs om Lunds nations kamp för att bygga bostäder i Lund i Sydsvenskan och vänsterpartietsförslag om byte av mark mellan Lunds nation och kommunen (missa inte kommentarerna!). Även fantastiska studenttidningen Lundagård har skrivit om ärendet.