fredag, juni 18, 2010

Budget KF 2010: slutet = skattesatsen



Vi har kommit till vägs ände. Budgetdebatten är snart slut. Vi har diskuterat budget i massor av timmar nu. Det som är kvar nu är diverse investeringsramar (hur mycket pengar de olika nämnderna har för att göra stora investeringar, ex. bygga skolor eller kulturhus), upplåningsramar (hur mycket kommunen får låna) och såklart: skattesatsen.

Skattesatsen är pricken på i:et. Det är ett bärande argument i vårt, oppositionens, förslag till budget. Lunds skattesats de senaste åren syns ovan (taget från kommunens hemsida). Vi höjde skatten med 75 öre 2004 - och la den allra största delen på skolan. Borgarna vann 2006, och lovade att ta bort hela vår höjning. De började tappert, med 25 öre 2006, sedan ytterligare 15 öre året efter. Sedan har de inte orkar mer, utan insett att vi inte lyckas upprätthålla kvaliteten när man sänker skatten.

Vi yrkar en återställning av hela den skattesäkning, 40 öre, som borgarna har gjort sedan 2006. Det betyder att det i vår budget finns 80 miljoner mer än borgarnas, vår budget går runt (plus en liten miljon, borgarnas går back 20 miljoner). Vår skattesats blir således 21.24 kronor per hundralapp.

Tack och hejdå, budget-KF 2010. Vi har 2,5 timmes kommunfullmäktige kvar, vi har bara tagit hälften av alla punkterna på dagordningen. Sedan åker jag till Helsingborg och tar en ledig helg.