torsdag, juni 17, 2010

Budget KF 2010: kommunstyrelsen



Budgetkommunfullmäktige rullar på. Vi har haft lunch, på egen hand - sånt får vi inte av kommunfullmäktige, och vaktmästaren har fixat dörren till sessionssalen så att den går att stänga (heja vaktmästaren!).

Den allmänna debatten är avslutad, kommunens mål är klubbade och vi har fortsatt in på den riktiga budgetdebatten. Nämnderna diskuteras nu en och en, och varje nämnds budget klubbas för sig. Uppskattningsvis tar varje nämnd en timme, mer eller mindre. På vissa nämnder, som exempelvis renhållningsstyrelsen, har vi inte olika yrkanden mellan blocken utan tycker samma sak. De nämnderna lär gå snabbare. Andra nämnder, de stora som tekniska nämnden eller skolnämnderna, lär ta längre tid än en timme.

Under diskussionen om kommunstyrelsen, där vi är nu, diskuterar vi frågor som rör valnämnden, överförmynderiet och kommunrevisionen. Inom kommunstyrelsens verksamhet finns kommunens demokratisatsningar, som medborgarkontoren och medborgarsstämmorna. Här har vi olika ambitionsnivåer. Vi i oppositionen vill ha höga anslag till demokratisatsningarna då vi har högre ambitioner kring dessa än den borgerliga majoriteten. Vi vill ha fler och oftare, för att uttrycka det enkelt. En av folkpartiets ledamöter uttryckte precis:
"Vi kan ju inte åka ut till Genarp varje år och prata om vägen till Esarp"

Detta är en otroligt tydlig bild av hur vi skiljer oss åt i demokratisatsningarna. Vi menar att vi just SKA åka ut till Genarp (vi som inte bor där, de politiker som bor där kan förslagsvis åka till någon annan medborgarsstämma för att få nya perspektiv) varje år och prata om de frågor som Genarpsborna tycker är viktiga, exempelvis den undermåliga vägen mellan Genarp och Esarp som är en ständig diskussion.

Totalt lägger vi en miljon mer än den borgerliga majoriteten på just demokratisatsningar.

Våra övriga extra satsningar är 750 000 på utveckligen av Dalby och övriga tätorter. När pengar läggs till i budgeten under kommunstyrelsen handlar det om pengar för att anställa människor till att planera och göra utredningar. Detsamma gäller våra extra 200 000 till Lundalänken*. Det räcker ju knappt för att bygga ett par meter Lundalänk, utan är till för att de stadsutvecklingsprojekt som finns kring byggandet av Lundalänken.


*Lundalänken är den bussväg som går från sjukhuset till Brunnshög, som gör att bussarna kör snabbt genom stan upp förbi Kårhuset, genom Ideon och upp till Ericsson på Brunnshög. Den möjlggör snabbt pendlande till LTH och de stora arbetsplatserna på Ideon. Lunds kommun fattade för många år sedan beslut att lägga spår på Lundalänken för att köra någon form av spårvagn. Denna investering har sedan legat på is och vi vill med våra extra pengar snabba på utredningarna så att vi verkligen kan ha Lundalänken klar 2014, som planen är