torsdag, juni 17, 2010

Budget KF 2010: fastigheter och byggande



Jag nämnde tidigare att borgarna har dragit ner rejält på budgeten för Lunds fastighetsskötsel. När man inte har tillräckligt mycket pengar för fastighetsskötsel riskerar kommunens fastigheter att förfalla bit för bit. Det låter dramatiskt, och det handlar inte om att fönster trillar ut eller tak faller in, än iallafall. Istället handlar det om att isolering måste förbättras, att fönster behöver bytas ut, att det är mögel i duscharna på skolorna på grund av för dålig ventilation eller att fönsterkarmar ruttnar sönder (vilket ju kan leda till att fönster trillar ut, visserligen).

Att inte ha tillräckligt stora resurser till fastighetsskötsel är ren kapitalförstöring. Genom att inte ta hand om våra fastigheter (skolor och andra byggnader) blir de sämre och förlorar i värde. Kommunens kapital (det vi äger) har därmed förstörts eller förminskats i förtid. Vid en eventuell försäljning får vi mindre betalt, och när upprustningen verkligen måste göras och är akut, blir det dyrare än det hade blivit om vi gjort det kontinuerligt. Det är samma princip som att gå till tandläkaren. Det är billigare att undersökas kontinuerligt än att ta alla lagningar på en gång när tänderna är riktigt dåliga.

Vi (svmpdv) lägger därför till 12 miljoner till fastighetsskötsel i kommunens budget. Det är inte tillräckligt, men en bit på vägen.

Nu diskuterar vi byggnadsnämnden. Borgarna är stolta över att det är många bostäder på gång. Byggnadsnämnden hanterar detaljplaner och bygglov, och ansvarar inte själv för byggande. Men genom att upprätta detaljplaner snabbt kan nämnden skynda på byggandet. För det krävs resurser, alltså personer som kan arbeta på stadsbyggnadskontoret med att just ta fram detaljplaner. Kontoret behöver även planarkitekter som arbetar med övergripande planeringsfrågor - så att detaljplanerna följer en linje vad gäller exempelvis hållbart byggande, förtätning och möjligheten att göra planer för hus med stora kulturvärden (det stadsantikvariska arbetet).

Vi (svmpdv) lägger därför till en miljon i Stadsbyggnadskontorets och byggnadsnämndens budget.