söndag, april 04, 2010

Svåra skolfrågor



Oftast är skolpolitiken och arbetet i skolnämnderna lätt och trevligt, med små uppblossande ideologiska diskussioner om direkt skolpeng och friskolor då och då. Någon gång får vi in skolinspektionsanmälningar, men det är frågor som hanteras av rektorerna och skolchefen, även om det smärtar att läsa om vissa barn och elevers situationer. Men ibland hamnar det svåra frågor på vårt bord som vi verkligen måste hantera. På förra nämndsmötet hade vi en sådan: flytten av femteklassarna från Österskolan till Killebäck.

Österskolan är en av skolorna i Södra Sandby, med årskurserna F-5. När eleverna börjar sjätte klass flyttar de till högstadieskolan Killebäck (med årskurserna 6-9). Vi har under en lång tid försökt få tillstånd att bygga ut Österskolan eftersom den är alldeles för trång. Den är, precis om många andra skolor, byggda i en tid då det inte ställdes lika höga krav på arbetsplatser för lärarna och grupprum för eleverna som vi gör idag. Tyvärr har planerna för utbyggnationen överklagats av boende, till högsta instans (regeringen). Dock har vi hört positiva rykten som säger att ärendet snart ska vara avgjort. Överklagandet har främst gällt ökad trafik.
Vi har överlag stora lokalbrister i Södra Sandby.

För att lösa problemen med trångboddhet på Österskolan har förvaltningen gett oss ett förslag på att även femteklassarna ska flytta till Killebäck. Det passar bra nu när skolan byggs upp igen (efter branden) med nya fräscha lokaler, samtidigt som högstadieleverna är få och det därför finns klassrum över.

Förslaget mötte stora protester från föräldrarna, som inte anser att femteklassarna är stora nog att gå på en högstadieskola. Föräldrarna har skrivit skrivelser, samlat namn, ringt runt, pratat med media och besökte oss även på nämnden - utmärkt opinionsarbete. Killebäckskolans ledning arbetar med de anpassningar som behöver göras för att femteklassarna ska få en bra skolgång. Man kan tänka sig att det är schemaläggning för matsalen, rastvakter och vilka som ska vara undervisande lärare.

Vi i nämnden valde, trots föräldrarnas protester, att stödja rektorernas beslut att flytta femteklassarna från Österskolan. Beslutet ligger hos skolledningarna i team Sandby, som tillsammans planerar så att verksamheten i Södra Sandby ska bli så bra som möjligt för alla elever och skolor på orten. Personligen har jag fullt förtroende för att skolledningen och lärarna med sin professionalitet klarar av att göra denna förändring så bra som möjligt. Vi har tidigare varit tvungna att flytta klasser mellan enheter (senaste var det förskolebarn som var tvungna att flytta in på skolan), och vi har sett att det, tack vare duktiga lärare, har blivit mycket bra i slutändan.

Men det är inte helt lätt att vara skolpolitiker och lekman (vi politiker ska ju inte vara experter) och mötas av en hel klass av oroliga och välargumenterande föräldrar som ju alla är experter på just sina barn.