tisdag, februari 02, 2010

Punkt 9 - installation av kranvattenautomat



Jag gillar kommunfullmäktiges demokratiberedning. Det är en ganska informell samling, som leds av en av kommunens bästa politiker, tillika kommunfullmäktiges ordförande (m), och som diskuterar konkreta och roliga saker. Det var också vi som åkte på studiebesök till Lerum i höstas (något som jag inte bloggade så mycket om som jag kanske borde ha gjort, det var trevligt på ett absurt sätt).

På senaste mötet diskuterade vi studiebesök och utbildningdagar för kommunfullmäktige, webbsändningarna, medborgarförslag och installation av en kranvattenautomat. Konkreta och roliga frågor (nej, ingen sarcmarc, utan ärligt).

Vi ska anordna en demokratidag för kommunfullmäktige i februari där vi ska diskutera bland annat olika sätt att genomföra medborgardialoger. Innan senaste KF-mötet i förra veckan hade vi medborgarmingel, trevligt men inte så jättevälbesökt. Men det kan nog bli bättre med bättre annonsering. Dagen efter uttryckte flera på LUS att de gärna hade velat komma om de känt till det. Studenter som ställer politiker mot väggen är ju alltid trevligt.

Studiebesök har diskuterats flera gånger. Det är ju omöjligt att åka någonstans som innebär övernattning med 100 personer (vilken cirkus det hade kunnat bli!), men däremot kan man åka inom kommunen för att se på utbyggnadsområden och liknande.

Webbsändningarna är en ständig diskussion. De funkar väl sådär, jag får ofta sms och mejl under sittande möte om att ljudet inte funkar och så. Nu har vi något på gång som kan erbjuda sändningar med länkar till handlingar, talarstatistik m.m. Det kostar 8000 kronor (!) per möte, vilket alla tyckte var en vettig summa...

Inlämning av medborgarförslag via nätet är efterfrågat, och vi ansåg att det inte borde vara några problem med e-legitimation. Idag måste man skriva under dokumentet och därefter lämna in det fysiskt på rådhuset (alternativt skicka), vilket i dagens IT-baserade samhälle kan tyckas vara lite omständigt. Tyvärr är ju Lund inte en kommun som rusar fram på IT-området.

Och så var det frågan om kranvattenautomaten. Sydvatten AB, som leverar vatten till bland annat Lund, ville ge oss en kranvattenautomat för ett år sedan (varför kommunen inte har svarat och tackat ja är en gåta) - för att fira världsvattedagen 22 mars. De vill "lyfta fram kranvattnets höga kvalitet /.../ och uppmuntra till att använda det kommunala vattnet också i kommunhuset". Vi ska alltså få en automat som kan placeras i ex. Stadshallen. Både (c) och (s) har skrivit skrivelser om att vi inte ska ha flaskvatten på våra möten, så kranvattenautomaten kommer lägligt. I demokratiberedningen hade vi dock lite olika åsikter om vilken automat vi ville ha. Tre alternativ finns "Skåne", "Småland" och "Blekinge". Alla var ense om att Blekinge var fulast, men sedan hade vi lite olika åsikter om Skåne eller Smålands var snyggast.