torsdag, februari 25, 2010

kommunfullmäktige 25/2 - reservation angående medborgarpolicyn



Tack vare teknikens under, bärbara datorer och internet i fullmäktigesalen, kan jag redan nu lägga upp den reservation som beskriver hur vi ser på medborgarpolicyn, som bordlades först på dagens möte.

Reservation till kommunfullmäktige ärende 3,
Medarbetarpolicy


Personalpolitik på avvägar

Det finns just nu en trend inom Lunds personalpolitik, i riktning bort från konkreta program och åtgärder. I stället fokuseras på de anställdas inställning till sig själva och sitt arbete. Personalpolitik blir inte längre en fråga om att lösa verkliga problem och att systematiskt arbeta med att förbättra organisationens strukturer. Nu är inriktningen istället att påverka de anställdas attityder: Bara de tänker rätt tankar och är positiva sägs allt bli bra. På så sätt sker en individualisering av strukturella problem samtidigt som viktiga frågor, som t.ex. systematiskt arbetsmiljöarbete, prioriteras ner. De personalpolitiska styrdokumenten blir i denna anda flummiga och urvattnade på innehåll.

Den medarbetarpolicy som kommunfullmäktige nu antagit är ett exempel på detta.
Vi vill att denna policy omarbetas i grunden, så att den visar att kommunen ska arbeta med verkliga personalpolitiska problem och utmaningar, till exempel arbetsmiljö, inflytande, rekrytering, samt rättvisa och jämställda löner. Det tills nu gällande personalpolitiska programmet är betydligt bättre i detta avseende. Den ganska intetsägande Medarbetarpolicyn är nu istället överbelastat med värdeladdade utrop och uppmaningar:

… Vi gör det goda livet möjligt! … Vi vill inte bara följa utvecklingen – vi vill leda den! … Utvecklas du, utvecklas vi! …

Antagligen är dessa riktade till de anställda. Är det någon som på allvar tror att hurtfriska utrop ska förbättra personalpolitiken och skapa en bättre organisation? Det skulle onekligen vara befriande för den som dristar sig att läsa dokumentet om denna exercis i floskler dessutom finge utgå.

Mats Olsson