onsdag, oktober 21, 2009

Oppositionen - majoriteten 2-0



Dagens möte i Barn- och skolnämnd Lund Öster var ett mycket lyckat möte. Vi fick inte bara till lite svavelosande debatt, nästan i kommunfullmäktigestil, i vår annars så lugna och vänskapliga nämnd, utan vi vann debatterna också!

Ett ärende var framförallt intressant. Varje gång någon av våra förskole- eller skolenheter redovisar i en delårsrapport att de kommer att gå minus i bokslutet, får de redovisa en åtgärdsplan för hur de ska komma tillrätta med underskottet. Idag visar många av våra enheter minusresultat. I de handlingar vi får kan vi tydligt se var nedskärningar görs i verksamheten. Rektorerna redovisar minskningar i lärartjänster i olika procentsatser, minskning av kompetensutveckling, mindre läromedelsinköp, köpstopp för inventarier, minskat antal vikarier m.m. Vi i oppositionen har under en tid funderat på att vi skulle vilja ha ännu mer detaljerad information. Det är svårt att veta om en lärartjänst eller resursperson tas bort på grund av dålig ekonomi eller på grund av färre antal barn, vilket ju är en stor skillnad för oss som politiker.

Vi i oppositionen bestämde oss därför för att göra några tilläggsyrkanden när åtgärdsplanerna redovisades vid detta möte. Vi ville dels ha konsekvensbeskrivningar av de neddragningar och förändringar som görs, och dels att det statsbidrag på ungefär 80 miljoner som kommer till Lunds kommun ska ut till nämnderna så att vi kan förhindra neddragningar och anställa fler där det behövs.

Borgarna var som vanligt förvirrade. Först vill de inte ha konsekvensbeskrivningar alls. En lång diskussion följde om skillnaden mellan det vi ville ha, konsekvenserna av de neddragningar som redan har gjorts och som redovisas i åtgärdsplanerna, och de konsekvensbeskrivningar som tas fram när förvaltningen och facket förhandlar om varsel av 20 tjänster (!). Vi i oppositionen argumenterat för att vi faktiskt måste få veta vilken konsekvens minskningen av antalet vikarier på högstadiet får. Blir det lärarlösa lektioner eller kommer kollegorna gå in och vicka för varandra (med minskad planeringstid som resultat)? När borgarna väl förstått vad vi ville ha och insett att vi inte behöver ge detaljerade beskrivningar hur långa dessa rapporter ska vara, röstade de med oss - och vi vann debatten.

Vårt andra argument, om statsbidragen, visade sig bli lite komplicerat. Borgarna har tidigare drivit linjen att denna typ av pengar inte ska delas ut till nämnderna, utan behållas centralt för att minska kommunens underskott. Vi vill självklart använda pengarna till det som de är avsedda för - mildra effekterna av den ekonomiska krisen! Borgarna i nämnden verkade vilja gå på linjen att faktiskt dela ut pengarna, men ville inte ha en så hård skrivning som vår ursprungliga. Tyvärr ledde detta till en något splittrad opposition, med (v) och (mp) och borgarna för en lite mesigare skrivning, men ändock ett beslut om att pengarna ska ut till nämnderna, mot sossarnas lite hårdare och mer politiska skrivning om att pengarna från början var märkta för nyanställningar. Jag menar att oppositionen vann debatten (trots lite splittringar) och har ett bra argument med oss in i kommande diskussioner om statsbidragen.