torsdag, oktober 29, 2009

Kommunfullmäktige 29 oktober, Romano Trajo



Vi har fått in ett medborgarförslag som handlar om att öppna Romano Trajo igen. För er som inte har hängt med i debatten, var Romano Trajo ett fritidshem på Norra Fäladen, som stängdes av Barn- och skolnämnd Lunds stad tidigare i höstas. Fritidshemmet var väldigt omtyckt, men hade inte så många barn inskrivna, vilket var argumentet för att det skulle läggas ner, och verksamheten flyttas till andra fritidshem. Det blev stora protester, både i fritidshemmets gamla lokaler (som ockuperades) och i kommunfullmäktigesalen.

Vänsterpartiet var emot nedläggningen av fritidshemmet, eftersom vi tycker det var en bra verksamhet som var omtyckt av de barn som var där och anpassat efter de behov som dessa barn hade. Till Romano Trajo kom också barn och ungdomar i olika åldrar, även om det var inriktat på yngre barn. Äldre ungdomar fortsatte gå dit även efter de passerat "åldersgränsen" och tog med sina yngre syskon, och barn och ungdomar kunde på så sätt lära av varandra.

Läs tidigare inlägg om Romano Trajo (pressmeddelande och insändare, "Skärpning Mats Helmfrid", "Romano Trajo behövs").

Vi vill att medborgarförslaget, som säger att Romano Trajo bör öppnas igen, ska skickas till den nämnd som ansvarade för verksamheten, BSN Lunds stad, med "uppdrag att se över möjligheten att åter öppna Romano Trajo". Kommunfullmäktige kan inte själva öppna fritidshem, det görs av barn- och skolnämnderna. Det vanliga vid just ett medborgarförslag är att vi skickar det till den ansvariga nämnden för utredning och beslut, iallafall när det handlar om ett förslag som direkt går att härleda till en speciellt nämnd. Borgarna ville avslå direkt, eftersom det är ett ärende som nyligen har diskuterats. Sossarna ville skicka förslaget till barn- och skolnämnden, men utan vårt lilla tillägg. Det blev såklart avslag, eftersom borgarna är i majoritet. Vi reserverade oss.