torsdag, september 24, 2009

KF sept 09: Skärpning Tekniska förvaltningen!



Vi diskuterar "GNP" - Grönstruktur och naturvårdsplanen. Den presenterar varje år en genomgång av de projekt som kommunen har igång eller planerar på grönstrukturområdet. Grönstruktur är ett kommunalt fikonord för parker, träd, lekplatser, vattendrag m.m.

Från borgerligt håll påpekas att det inte finns så mycket pengar för Tekniska förvaltningen att genomföra dessa satsningar, då alla pengar läggs på skola och vård, vilket de i och för sig inte hade något emot. Jag började mitt inlägg direkt efter med att säga att jag har en lösning på det problemet: höj skatten. Men det var ju inte det GNP-diskussionen skulle handla om.

GNP:n har tre problem:

(1) Projekten blir hela till uppskjutna. Planen innehåller år efter år samma projekt, som aldrig blir klara av olika anledningar (saknas pengar, förskjutna byggprojekt som också förskjuter trädplantering m.m.). Vi räknade ut att 80 % av projekten har varit med i flera år. Det är inte hållbart att hela tiden fatta beslut om samma saker.

(2) Projekt som rör barn är strukna. Två viktiga projekt stryks helt ur planen: projektet tillgängliga lekplatser och projektet om plaskdammar för barn. Argumentet är klart och tydligt: det finns inga pengar. Tillgängliga lekplatser handlar helt enkelt om att bygga lekplatser som är byggda så att alla barn kan vara med och leka, med exempelvis stora gungor, högre bord där rullstolar får plats och gummimattor istället för sand. Detta kan vi nu inte jobba vidare med.

(3) Det finns ingen barnkonsekvensanalys (BKA). BKA är något vi, enligt FN:s barnkonventionen måste göra innan beslut fattas, för att helt enkelt utreda konsekvensen för barn. I planen väljer man att plocka bort två projekt som uttryckligen är riktade till barn. Framförallt är de tillgängliga lekplatserna något som skulle göra livet bättre och roligare för barn med funktionshinder! När tekniska förvaltningen ska fundera över beslutets påverkan på barn, skriver de att "en barnkonsekvensanalys inte anses vara relevant i sammanhanget"! Det är helt sanlöst. Efter en del svavelosande i talarstolen och hot om att motionera om att skicka hela tekniska förvaltningen på utbildning, meddelade nämndens moderata ordförande att han skulle ta upp detta med tjänstemännen. Vi får väl se.

I sista stund går en av KD:s ledamöter upp i talarstolen och medger att hon inte har sett att detta har strukits, och yrkar att alla lekplatser ska vara tillgängliga från första början. Ett sådant yrkande, inkastat i slutet av debatten, är inte seriöst politiskt arbete, och går inte att rösta för. Om hon hade ansett att detta är viktigt hade hon kunnat yrka bifall på våra yrkanden i frågan.