tisdag, juni 16, 2009

Budget-KF 2009, dag 1, 14.30



Det har varit lunch, och jag bryter mot regeln om att man inte får dricka kaffe inne i fullmäktigesalen.

Vi har klarat av Kommunkontorets budget, den centrala förvaltningen för hela kommunen. Där vill vi skifta pengar från näringslivsenheten till miljöstrategiskt arbete. Vi tycker helt enkelt att det är viktigare med miljöarbete än att hålla företagen i handen när de fyller i papper. Detta skifte är på 800.000 kronor. Borgarna går i taket, de gillar näringslivsarbete, och vårt yrkande blir såklart avslaget.

Förutom ovanstående yrkar vi bort borgarnas generella besparing, ("ramreducering"). Alla nämnder utom skolnämnderna, socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden, har fått en enprocentig nedskärning i budgeten (precis som många gånger förut). Vi yrkar konsekvent bort dessa nedskärningar.

Nu har vi kommit in i ett block av "hårda" nämnder: servicenämnden, tekniska och byggnadsnämnden. Servicenämnden har, precis som flera gånger förutom, fått ett sparkrav på 25 miljoner. Det kallas "ökat resultatkrav", det vill säga att nämnden ska gå med 25 miljoner extra plus. Det enda sättet att genomföra detta är att skära ner på underhållet av kommunens fastigheter (skolor, förskolor, äldreboenden, butikslokaler m.m.). Att göra färre reparationer och renoveringar i fastigheterna är ren kapitalförstöring! Kommunens fastigheter tillåts förfalla mer och mer. Tidigare har nämnden, i tilldelningen av ramarna i början av året, fått ett sådant krav på "ökat resurskrav" på 35 miljoner, det gör att underhållet på kommunens fastigheter på 60 miljoner. Totalt ligger kostnaden för underhållet på kommunens fastigheter på 90 miljoner per år. Att dra ner på underhållet är också en ågärd som går stick i stäv mot de satsningar som behöver göras i kristider, då vi i offentlig sektor behöver upprätthålla investeringar och byggprojekt för att människor inte ska behöva lämna sina jobb.