torsdag, mars 26, 2009

Kommunfullmäktige, mars: Besökscentrum och Killebäck



Efter att ha klarat av två interpellationer (om översiktsplanen och personaladministrativa system), kom vi fram till min interpellation om Domkyrkans besökscentrum. Domkyrkoförsamlingen har länge planerat bygga ett vettigt besökscentrum till kyrkan. Detaljplan antogs, tävling utlystes och vanns av en spansk arkitekt. Av olika anledningar har inte bygget kommit igång, och nyligen lämnade Arne Paulsson (välkänd byggmästare med mycket åsikter) in ett eget förslag, som enligt de ritningar som har presenterats i medierna inte anses ligga inom rådande detaljplan. Vi i vänsterpartiet är också oroliga för den grönska som finns söder om Domkyrkan, om Paulsson får härja fritt där.

Jag ställde därför en interpellation till byggnadsnämndens ordförande (m) om det skulle krävas en ny detaljplan om Arne Paulssons förslag skulle genomföras, om det var vettigt att lägga resurser på att ta fram en sådan och om grönskans fortlevnad kunde garanteras. Ordföranden svarade att han inte kunde svara, och inget skriftligt svar lämnades in. Motiveringen var att inget nytt förslag lämnats in till nämnden. Interpellationen bordlades för att ett skriftligt svar skulle kunna lämnas in.

Det är ganska underligt. Först och främst så måste byggnadsnämndens ordförande ha en åsikt om stora frågor som diskuteras i medierna, framförallt om det gäller stora hus mitt i stan. Även om det inte exakt går att veta om det krävs en ny detaljplan, måste man kunna svara "ja, troligen" eller "nej, förmodligen inte", med viss reservation såklart för kommande behandling av förvaltningen. Det är relevant att veta byggnadsnämndens ordförandes åsikt i frågan, då vi vet att Paulsson är en byggherre som brukar tvinga igenom sin egen vilja. Det har bland annat gällt byggnadet av arenan, samt nya bostadshus på Klostergården. När han har låtit en arkitekt ta fram ett nytt förslag så finns det en stor risk att detta nya förslag på hus kommer att drivas vidare, även om det inte är kommunen som ska bygga det i slutändan.