måndag, mars 02, 2009

Gör Ungdomstinget till remissinstans!, del 2



För en liten tid sedan skrev jag en motion till kommunfullmäktige: Gör Ungdomstinget till remissinstans! Nu ska den behandlas i kommunstyrelsen, och på dagens måndagsmöte (som pågår i skrivandets stund) diskuterade vi handlingarna till KS-mötet på torsdag. Kommunkontorets svar på min motion är mycket underligt.

Kommunkontoret har först och främst inte inhämtat synpunkter från den nämnd som ansvarar för Ungdomstinget - Kultur- och fritidsnämnden. Om någon ska uttala sig i frågan är det ju de politiker och tjänstemän som kan Ungdomstingets verksamhet bäst, och som har planer och idéer för dess utveckling!

För det andra har kommunkontoret skrivit ett svar med en att-sats som föreslår rakt avslag på motionen. Vanligtvis skriver kommunkontoret ett svar med argument för och emot frågan och hintar lite vad de själva tycker, och lämnar sedan till politiker att besluta, men nu har de av någon anledning valt att avslå direkt.

För det tredje är svaret på mitt förslag att det inte går eftersom Ungdomstinget inte är en fast grupp med valda personer. Det är ett mycket fegt svar. När vi skickar saker och ting på remiss i kommunen gör vi det för att vi vill ha in synpunkter och åsikter från människor som har erfarenheter av frågan det handlar om. Remissvaren är alltid ett underlag, man måste inte besluta så som remissvaren säger! Att Ungdomstinget är en löst sammansluten grupp är därför inget problem, de svar de kommer att komma med är ändå bara vägledande. När det gäller den nya skolplanen har vi t.ex. lagt ut den på kommunens hemsida och inhämtat svar från vanliga medborgare och föreningar - kan det bli lösare sammansatta remissgrupper än så?

Sammanfattningsvis. Varför tycker kommunkontoret att det är så farligt att inhämta ungdomarnas åsikter? Vad har vi att förlora på det? Vi har såklart absolut ingenting att förlora, däremot kan vi vinna ungdomarnas tankar, erfarenheter, åsikter och förtroende!