lördag, februari 21, 2009

Rejäla nedskärningar i Lund (igen)



Idag gick jag upp tidigt, för att vänja mig vid tidiga morgontimmar när praktiken drar igång igen i nästa vecka. En kopp te och torsdagens KF-handlingar stod först på programmet. Nästa KF har en rekordkort dagordning, sju ärenden, varav tre riktiga beslutsärenden och två interpellationer. Vi hade en diskussion via mejl i demokratiberedningen om mötet skulle ställas in, men vi kom överens om att istället inleda med en presentation av översiktsplanen, som nu är färdigskriven och påväg ut på samråd och remiss.

Men det kommer inte att bli ett kort möte. Punkt nummer tre heter nämligen "Justering av budget 2009 - omfördelning". Omfördelning är ett ord som ofta ger positiva associationer - ta från de rika och ge till de fattiga. Men på torsdag kommer det att bli allt annat än positiv stämning.

Borgarnas skattesäkningar under mandatperioden, totalt 40 öre, har lett till en procentiga nedskärningar flera gånger 0m. När borgarna sedan bestämde sig för att offentlig sektor i Lund inte klarar fler skattesänkningar, trodde vi att var lungt nu. Men icke. Sedan kom nämligen finanskris och begynnande lågkonjunktur.

Istället för att gasa sig ur en uppförsbacke bestämmer sig borgarna för att bromsa. 63,8 miljoner ska enligt kommunstyrelsens förslag sparas in på kommunal verksamhet. Av dessa är 30 miljoner "ökat vinstkrav" på servicenämnden, vilket betyder minskat underhåll av kommunala fastigheter. Det är kapitalförstöring av stora mått. Resterande 33,8 miljoner är enprocentiga neddragningar på kommunens nämnder, alla förutom barn- och skolnämnderna. Allt detta sker på innevarande budgetår, det är alltså pengar som nämnderna redan har fått och planerat verksamhet för - inte minskningar i ej fastställda budgetar som tidigare! Total galenskap.

Vi lär återkomma i detta ärende.