söndag, februari 15, 2009

Borgarna i Lund: Jobba utan lön!



Vi har borgerligt styre i landet, Skåne och i Lund. Det går inte en dag utan att man märker konsekvenserna. Sjukskrivna och arbetslösa blir utförsäkrade och hänvisade till försörjningsstöd. Neddragningar i landstingen gör att sjukhusen går back så mycket att patientsäkerheten blir lidande.

I Lund ska nämnderna, alla utom barn- och skolnämnderna (förskola och grundskola) spara ytterligare en procent, även om borgarna tagit sitt förnuft till fånga och inte sänker skatten mer. 40 öre och flera omgångar av enprocentiga nedskärningar får uppenbarligen räcka.

Ett klassiskt sätt att spara in pengar är att vädja till människors goda eller dåliga samveten och uppmana till frivilligt arbete i offentlig sektor. Lunds starka kvinna, Tove Klette, menade i Skånska dagbladet för några veckor sedan, som svar på frågan om hur omsorgen ska lösas när pengarna inte riktigt räcker till, att äldrevården behöver mer frivilligarbetare:

Hur ska omsorgen lösas då?
– Fler behöver engagera sig ideellt. Det finns många människor som är
beredda till det. Vi har en stor grupp 40-talister som går i pension och som
vill fortsätta göra en samhällsinsats. Carema har ett projekt för ungdomar som
är ute och musicerar hos gamla i omsorgen. Insatser mot ensamheten bland äldre
blir viktigare. Jag tror att fler frivilliga vill göra en insats där.



Tove Klettes lösning är alltså att fler ska engagera sig ideellt. Sänkta skatter, enprocentiga nedskärningar flera gånger om, lägre personaltäthet i både förskolan och omsorgen – och personal som jobbar frivilligt utan betalning. Perfekt lösning.

Det ideella arbetet har även fått genomslag i Kultur- och fritidsnämnden där ungdomscaféet Wickmanska nu drivs av enbart oavlönade ungdomar (med tre administratörer som stöd).

När det handlar om föreningslivet är ideellt arbete bra och nödvändigt. I föreningar organiserar vi oss för våra egna rättigheter och intressen, oavsett om det handlar om basket, handarbete eller politik. Vi arbetar tillsammans i föreningen, var och en efter bästa förmåga, och hjälps åt som en del av vår fritid. Det ideella föreningsarbetet ger värdefulla kunskaper, erfarenheter och självklart glädje, nya vänner och ett rikare socialt liv.

När det handlar om offentlig sektor är ideellt arbete en dålig idé. Vården och skolan, precis som parkskötsel, Wickmanska, bygglovsbeviljandet och skolmatsalarna ska skötas av människor som är anställda (med allt vad det innebär), har lön och korrekt utbildning. Det är en självklarhet. Vidare argument är överflödiga – de som arbetar ska vara anställda och ha lön. Punkt. Att skära ner i omsorgen och släta över med argumentet att det finns ungdomar eller pensionärer med ledig tid som gärna vill hjälpa till, är patetiskt. Framförallt i tider av lågkonjunktur och ökande arbetslös är det idiotiskt av kommunen att kräva gratis arbetskraft.

Det finns bara ett sätt att avsluta det här inlägget: Skärpning!*

* Ja, jag snodde den sista meningen från ett riksdagsanförande av G. Fridolin (mp). Denna slutreplik finns i en liten film om riksdagen som jag har visat för elever två gånger denna vecka. Då handlade det om folkpartiets språktest.