onsdag, januari 07, 2009

Killebäckskolan har brunnit



Julledigheten är över och idag var jag på årets första kommunpolitiska möte, arbetsutskott med barn- och skolnämnd Lund öster. Efter att den relativt korta föredragningslistan avhandlats, var den stora diskussionspunkten var såklart information om branden vid högstadieskolan Killebäckskolan i Södra Sandby. Sedan larmet i måndagskväll har det varit hårt arbete för skolledningen och personalen på skolkontoret för att få ut information, lösa undervisningssituationen och påbörja arbete med elevernas bearbetning av det som hänt. De har gjort ett fantastiskt bra jobb allt verkar vara under kontroll.

Larmet om branden på Killebäckskolan kom på måndagkvällen vid 22-tiden. Branden var kraftig, släckningsarbetet pågick i ett dygn och ungefär 40 % av skolan har brunnit ner helt (framförallt NO-salarna och hemkunskapsalarna). En tredjedel är mycket skadad och en tredjedel har vatten- och rökskador. Bland de delar av skolan som har klarat sig bäst är matsalen och köket. Lärarna träffades idag på morgonen, och istället för den inplanerade kompetensutvecklingsdagen fick de planera de kommande dagarnas undervisning utifrån utgångspunkten att det inte finns någonting: inget skolmaterial och inga riktiga klassrum. De 400 eleverna kommer att spridas ut i andra skollokaler i byn, i Byahuset och i idrottshallen. Nästa vecka får högstadieeleverna åka in till en av gymnasieskolorna i Lund, medan sjätteklassarna stannar i byn. Resten av terminen kommer tillfälliga lokaler placeras i Södra Sandby. Imorgon väntar förmodligen samtal, bearbetning och diskussioner. Pennor och papper måste fixas fram, och maten tillagas i andra skolkök i kommunen. Det kommer att ta minst 1,5 år innan skolan är återuppbyggd igen.

För den som vill veta mer finns Killebäckskolans hemsida. Det finns en facebook-grupp ("Nu bygger vi upp Killebäck igen!"), skapad av en lärare, samt en hotmailadress där skolledningen och lärarna chattar på msn med de elever som vill ha mer information (se även artikel i skånska dagbladet). Facebook och msn är verkligen ett väldigt bra sätt att sprida informationen till eleverna!