lördag, december 27, 2008

Gör Ungdomstinget till remissinstans!



Nedanstående motion lämnades in till kommunfullmäktige strax innan jul.

Gör Ungdomstinget till remissinstans!

Hösten 2003 bildades Lunds Ungdomsting. Sedan dess har Ungdomstingets goda rykte spridits långt utanför Lunds gränser, nu senast ända till Nepal*. 2004 blev Lund årets ungdomskommun, mycket tack vare Ungdomstingets arbete. Grundpelarna för ungdomstinget är dialog, påverkan och egna aktiviteter, och i december 2008 lyftes punkten ”påverkan” upp på ett Storting. Ett av de krav som då ställdes var ”att varje beslut som politiker ska ta som rör ungdomar ska gå genom Ungdomstinget”.

Ungdomarna som är engagerade i Ungdomstinget har en enorm kompetens samt mängder av erfarenhet och åsikter av hur det är att vara ung i Lund idag, något som borde användas i den kommunala beslutsprocessen. Vänsterpartiet vill ta Ungdomstingets önskemål på allvar och vill härmed lyfta frågan om att göra Ungdomstinget till en officiell remissinstans i frågor som rör ungdomar.

*Läs mer om Ungdomstingets samarbetsprojekt med ungdomsorganisationer i Nepal på www.ungilund.se

Jag föreslår att Lunds kommunfullmäktige beslutar

att ungdomstinget blir remissorgan i alla frågor som berör ungdomars intressen att nämnder och styrelser, i sin ordinarie ärendeberedning, ger ungdomstinget möjlighet att yttra sig över så många ärenden som möjligt som berör ungdomars intressen.

Hanna Gunnarsson
vänsterpartiet