torsdag, september 25, 2008

Kommunfullmäktige 25 sept, del 2



Kulturhuvudstadsåret

Vi har nu Diskussionen om kulturhuvudstadsåret. Nu ska anmälan lämnas in på riktigt, ingen återvändo, ingen tid mer att fila på formuleringarna eller visionerna. 31 oktober ska det vara inne hos Statens kulturråd, 1 januari vet vi om vi är en av tre finalister och 1 januari 2010 nominerar Sverige en av städerna som har ansökt.

Vi i vänsterpartiet kommer att rösta för ansökan. Vi anser att det är bra för den breda kulturen i Lund och ser fram emot satsningar på olika kulturprojekt runt om i stan. Dock kommer vi att lämna in en protokollsanteckning där vi påpekar att vi vill att kulturhuvudstadsåret ska blicka utanför EU och Europa, så att även de som inte räknas som EU-medborgare ska känna sig välkomna. Vi vill se ett globalt och internationellt kulturhuvudstadsår. Vi är lite skeptiska till de fjöntiga begreppen som används "jakten på den femte friheten" och "playground Europe".

Centerpartiet vill satsa mindre pengar. Lund har satsat 50 miljoner på ansökan (en halv F-9 skola) och kommer att satsa 75 miljoner till om vi "vinner". Centern vill halvera kostnaderna rakt av.

Miljöpartiet vill ha mer fair trade och klimatanpassning i ansökan, något som vi anser redan finns.

Samtidigt som vi säger ja till kulturhuvudstadsåret påtalar vi de nedskärningar som har gjorts på kultur- och fritidsområdet de senaste två åren. Det är den nämnd som har fått ta störst smällar när skattesänkningen skulle tjänas in.

För övrigt tycker jag att det är fint när skolklasser dräller in på åhörarläktaren och sitter som tända ljus när de lyssnar på debatten (nåja...).