söndag, september 07, 2008

Inför en riktig studentrabatt på kollektivtrafik i Skåne!



Nyligen skickade studentkårerna på Skånes lärosäten (Lund, Malmö, Kristianstad och SLU i Alnarp) ut ett öppet brev angående studentrabatter (som nådde mig som studentkårsaktiv). De beskriver där sitt arbete med att lobba för regionpolitikerna inför valet 2006, glädjen över beslutet i maj och ilskan över förändringen i augusti. Studentrabatt är en självklarhet, även om jag helst skulle se att priset för alla kollektivtrafikresor i region Skåne sänktes rejält, istället för att höjas varje år. Argumenten handlar självklart om både miljö och klass: kollektivtrafik gynnar miljön och sänkta avgifter minskar klassklyftorna. För oss studenter är kollektivtrafiken en nödvändighet för att kunna bedriva våra studier i Skåne. Många bor och pluggar i olika städer och köper dyra pendlarkort varje månad. Priserna på kollektivtrafiken höjs hela tiden, men studiemedlet står mer eller mindre och stampar på samma ställe.

(v) (s) och (mp) utlovade en studentrabatt om vi vann valet 2006. Vi vann inte, men frågan fortsatte att diskuteras av den nya borgerliga majoriteten. 22 maj i år skickades ett pressmeddelande ut från den borgerliga majoriteten i region Skåne, där ett ettårigt försök med 35 % studentrabatt på kollektivtrafiken utlovades. Studentkårerna jublade och nyheten presenterades som en seger för studenterna.

Nyligen, i mitten av augusti, förändrade borgarna sitt förslag. Efter att ha plockats bort från dagordningen en gång, kommer det nu upp på kollektivtrafiknämndens möte 12 september. Det förslag som presenterades i augusti var enligt studentkårerna en urvattnad studentrabatt som inte kommer den stora delen av Skånes 60 000 studenter till godo. Rabatten skulle endast införas på månadskort för resor över 6 zoner i Skåne. Enligt studentkårsamarbetet reser majoriteten av Skånes pendlade studenter fler än 6 zoner och köper därmed inte de månadskort som får den nya rabatten.

Hur ska borgarna krångla sig ur detta? Blir det en studentrabatt, och i så fall - hur ser den ut?