fredag, juni 13, 2008

Vårdnadsbidrag i Lund?



Vi är nu inne på sluttampen på budgetdebatten. Nu ska vi ta skattesatsen. Borgarna föreslår oförändrad skattesats (20,84 per hundralapp), medan vi vill återgå till det som fanns 2006 (21,24 kr per hundralapp).

Borgarna i Lund vill också starta en utredning om införande av vårdnadsbidrag i Lund. Det är uppenbart att det är kd som har drivit igenom detta i majoriteten och fått in en utredning. Vi är jättemycket emot. Vårdnadsbidraget är en kvinnofälla, oftast är det kvinnan som tjänar minst i familjen och det är den lönen som kan ersättas med ett vårdnadsbidrag. Regeringens förslag om att det ska uppgå till 3000 kronor är ett skämt. Det är bara de som redan nu har hemmafruar/au-pairer som kommer att kunna inkassera ytterligare pengar för detta. Förskolan har varit en av de viktigaste skälen till att kvinnor i Sverige har tagit sig ut på arbetsmarknaden. Att införa vårdnadsbidrag är att gå många år tillbaka i tiden.

Centern kritiserar vänsterpartiets matvanor då vi refererar till hamburgare när vi pratar om skattesänkningen (den första skattesänkningen på 25 öre var ungefär 50 kr i månaden för en normalinkomsttagare - alltså lika mycket som en hamburgare kostar). Vi i vänstern meddelar att vi delar flygblad hela dagarna och hinner inte laga riktig mat och har inte råd att gå på bra restauranger, därav hamburgarna (alternativt tre och en halv falafel). Jag lugnade centerns företrädare och menade att han inte skulle oroa sig, jag har nämligen ätit mycket frukt under detta budgetmöte...