torsdag, juni 12, 2008

Budget-KF, dag 1, 08.45

Nu är det budget-KF, årets viktigaste kommunfullmäktige. Vi ska fördela 4 miljarder kronor under två dagar (egentligen är det 6 miljarder, men kommunen får in 2 i avgifter). Vi i vänsterpartiet satsar på att återställa skatten till 2006 års nivå (höja 40 öre per hundralapp). Det betyder bland annat 63 miljoner mer till skolan än vad borgarna lägger, och en massa annat (sänkt bussbiljettpris till 10 kronor, från 15, är nog det jag är mest nöjd med).

Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande och moderat, inleder den allmänna budgetdebatten, med orden "påväg hit idag funderade jag på vad det egentligen är vi gör här" och lite allmänna klyschor om vikten av att vara förtoendevald. Ja, det kan ju borgarna ta sig en funderare på, vad gör de egentligen här? De har bestämt sig för att inte sänka skatten mer, även om målsättningen är att sänka 75 öre under perioden.

Jag kommer att blogga live under dessa två dagar, och dricka stora mängder kaffe.

Vi är inne på "partiledar"-runda, allmänpolitisk debatt. Hittills har två gubbar pratat, majoritetsledaren och oppositionsledaren, 20 minuter var. Väldigt allmänna ordalag.