måndag, maj 26, 2008

(v)-budgeten för 2009

Idag gick vi igenom vårt budgetförslag på partiets medlemsmöte. Jag tänkte inte skriva en lång uppsats om det nu, det kommer nog att finnas andra tillfällen för det, utan mest konstatera läget:

Vi har sedan maktövertagandet 2006 hela tiden arbetat för att återställa borgarnas skattesänkningar och nedskärningar. Till dags datum har skatten sänkts 40 öre, och det återställer vi i vårt budgetförslag. Det ger ökade intäkter på 78,5 miljoner kronor. Förutom dessa pengar sparar vi in 5,5 miljoner på att inte bygga en ny motorvägsavfart på E22:an och 2,5 miljoner på näringslivssatsningarna borgarna drog igån 2006.

Så, till det roliga.
De ökade skatteintäkterna lägger vi främst på skolan och förskolan. Där lägger vi 64 miljoner mer än borgarna 2009. Det är inte småpotatis det. Förutom detta sänker vi bussbiljettpriset från 15 kr till 10 (kostar 5 miljoner), 2 miljoner mer på kultur och föreningsbidrag, 1 miljon på att sänka avgifterna i kulturskolan, 2 miljoner på att avskaffa hemlösheten, 3,6 miljoner på att bygga ut vårdboendena och 7 miljoner på att jämställa löner. Det ni!

Allt som allt går vi 8 miljoner plus i vårt budgetförslag (borgarna går 12 plus). Vissa saker går s och mp med på, andra saker står vi ensamma med. 12-13 juni är det budgetdebatt i kommunfullmäktige!

För övrigt ser det här blogginlägget ut som att det har fått vattkoppor...