torsdag, maj 22, 2008

KF maj - Höjning av fritidsklubbsavgiften

Nu är vi igång med maj månads kommunfullmäktigemöte. Vi rivstartar (efter en mycket snabb och effektiv intryckning med de nya voteringsapparaterna - sånt som tidigare tog en halvtimme!) med en debatt om borgarnas förslag om höjning av avgiften för fritidsklubbarna. På klubbarna går barn i åldrarna 10-12/13 år ett par timmar varje eftermiddag, som en övergång mellan fritidshem och fritidsgård. Klubbarna har ganska korta öppettider (endast eftermiddagar) och inte öppet på lov och studiedagar, vilket fritidshemmen har. Därför kostar också fritidshemmen mer än vad klubbarna gör. Maxtaxan för första barnet i familjen på fritidshemmet är 840 kr, medan maxtaxan på fritidsklubben är 559 - vilket just visar att man betalar mindre för att man får mindre verksamhet. Nu vill borgarna jämställa kostnaden, men inte jämställa innehållet. Mycket underligt.

För en normalinkomsttagare (15 000 kronor) betyder detta 37,50 kronor i månaden (medan det är 281 kronor för den som tjänar 40 000) - det är lika mycket som borgarnas skattesänkningar... Då ska man lägga till höjningen av busstaxan och nedskärningarna i skolan (m.m.). Det var den skattesänkningen det...!

Borgarna har konstig argumentation. Man säger att det inte är så mycket pengar för en normalinkomsttagare, men varför höja då överhuvudtaget när det ändå bara handlar om småpengar? Man säger att föräldrarna bara betalar under 9 månader till klubben och inte som 12 månader för hemmen och att det därför inte blir mer pengar för mindre verksamhet, men då menar jag att det ändå handlar om att klubbarna har öppet färre timmar per dag och inte under studiedagar. Dessutom menade en borgerlig ledamot att Lars Ohly visst hade tyckt att detta var ok, som om jag bryr mig om det här och nu...!

De två barn- och skolnämnderna (det vill säga skolpolitikerna) är inte överens i denna fråga ska det tilläggas. En kristdemokrat i BSN Lund stad röstade med svmp och därmed emot höjningen, men borgarna driver igenom det ändå i kommunfullmäktige.