torsdag, april 24, 2008

Ungdomstinget: "Tänk om alla politiker var som du..."*

Detta är bloggens 200:e inlägg...

I förmiddags var det Ungdomsting! Det är alltid lika trevligt att delta i och lyssna på! Så idag har jag bott i fullmäktigesalen - Ungdomstinget var här 8-12 och nu är jag här igen. Dagens ungdomsting var lite speciellt, vi var nämligen inbjudna till debatt. Ämnena var det ungdomspolitiska programmet (som fullmäktige i februari valde att inte anta) och miljö (med fokus på taxorna i kollektivtrafiken och avskaffandet av Tplus). Efter det formella mötet, där det redovisades att Ungdomstinget har delat ut 25 000 av sina 100 000 detta år, vilket ju är bra eftersom vi bara är halvvägs (ungdomar får söka pengar till olika projekt). Ungdomstinget fick även ett bidrag från "Skandia, Idéer för livet" på 25 000 för att de gör ett så bra arbetet, vilket möttes av ljudliga tysta applåder.

Det blev mycket bra diskussioner. Ungdomarna satt i grupper och skrev frågor (medan vi "vuxna" lekte lekar inspirerade av äventyrspedagogik och hade värderingsövningar), och ställde sedan dem till oss fem i panelen (två borgare och tre från oppositionen). Alla frågor var väldigt bra och jag tycker av vi politiker svarade ganska kort och ganska förståeligt, även om vissa är bättre än andra. En höjdare var när en av ungdomarna motbevisade folkpartistens rättviseargument om fritidskorten på Skånetrafiken, genom att helt enkelt fråga de 80 ungdomarna på plats vad som var mest rättvist. Handuppräckningen utföll inte till borgarnas fördel och folkpartistens argument föll platt. Frågorna angående det ungdomspolitiska progammet var inte nådiga. Ungdomarna är helt enkelt förbannade.

Efter tingets avslutande var det "politikermingel" och tårta. Det var det 20:e ungdomstinget, och kommunfullmäktige bjöd därför ungdomarna på tårta (innan lunch!). Jag hade många bra samtal med ungdomar mellan tårttuggorna och jag hoppas att de fortsätter att bjuda in politiker, fixa möten, hålla diskussioner, skriva debattartiklar och demonstrera.

* Sagt av en av ungdomarna efter Ungdomstinget idag, till mig.

Ungdomstinget in action

Tårtan, 20:e Ungdomstinget