torsdag, april 24, 2008

KF 24 april, del 2: Klarar vi de höjda lönerna?

Då har vi kommit fram till ett spännande ärende om löner. Det har varit avtalsrörelser i många fackförbund under året som gått, och detta måste vi som arbetsgivare i kommunen rätta oss efter (såklart). Detta har man löst på ett mycket underligt sätt. Hela löneökningarna för de grupper som fått löneökningar (inom skolan och för kommunal inom vården) är 76 miljoner (eller rättare sagt 75 999 000 kr). Det lägger vi i oppositionen till, såklart. Lönerna måste ju betalas ut, och vi vill inte att pengarna för de höjda lönerna ska tas från välfärden! Den borgerliga majoriteten väljer dock att endast lägga till 58 miljoner kronor.

Hur går det ihop, frågar ni er kanske. Kommer vissa inte få ut hela sin lön? Ja, det kan man fråga sig. Skolnämnderna får hela löneökningen täckt för sina anställda, 27 miljoner för 2008, Vård och omsorgsnämnden får endast 24,5 miljoner - vilket är 12 miljoner mindre än vad de behöver! Dessa 12 miljoner får då tas från verksamheten, alltså själva vården och omsorgen, eller genom minskning av personal. Man skulle kunna säga att det är en nedskärning. För övriga nämnder där de anställda fått löneökningar saknas 4,8 miljoner (7,2 miljoner delas ut).

Skolan får alltså full täckning för lärarnas och annan personals löneökningar. Det är ju bra. Vi tolkar det som en seger för den kamp mot försämringar som föräldrarna inom förskolan har drivit de senaste månaderna. När detta blev offentligt skrev en av dessa föräldrar en insändare med budskapet: "Ska vi vara nöjda nu, när skolan och förskolan visserligen får full täckning, men när vi vet att det är på de gamlas bekostnad?". Ja, det kan man ju undra. Vi vet inte om vi ska skratta eller gråta.