torsdag, mars 27, 2008

Kommunfullmäktige, mars - del 2

Kommunen öppnar för konkurrerande verksamhet

Vår första riktiga ärende på dagordningen handlar om att kommunens anställda inom vården ska kunna gå utbildning för att lära sig starta eget. Borgarna i Lund har bestämt sig för att privatisera, bland annat hemtjänst och äldreboende. För att möjliggöra för att personalen som idag jobbar inom kommunens vård och omsorg ska kunna lägga anbud, vill man låta personalen gå ner i tjänst för att kunna lägga tid på att lära sig att starta ett företag och sedan kunna driva det. Det betyder alltså att en kommunalt anställd kan jobb halvtid för kommunen, och sedan lägga den andra halvan av sin arbetstid på att göra samma sorts arbete, fast i sitt eget företag och konkurrera om jobben och uppdragen med kommunen. Det är väldigt rörigt, och väldigt underligt. Borgarna vill minska den offentliga sektorn, i det här fallet hemtjänsten, och detta gör man genom att låta sina egna anställda "sno" jobb från kommunen! Vi i oppositionen menar att detta är emot lagen* och röstar därför emot det hela. Borgarna tolkar lagen annorlunda och förslaget går igenom som ett led i "valfriheten" och privatiseringarna.

* Lag om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet (om rätt till ledighet i 6 månader), § 3, "Arbetstagarens verksamhet får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet"

För övrigt är det lite underhållande och lite irriterande att det bara sitter borgare på ersättarbänken bakom mig. De har en tendens att småprata väldigt mycket, och suckar, fnissar och svär ibland när ledamöter från oppositionen pratar. Jag vill vända mig om och ryta lite...