onsdag, mars 12, 2008

Godisfri zon och bilfri vecka

Igår var jag på skolkonferens på Nyvångskolan i Dalby. På dagordningen stod bland annat ovanstående två punkter: godisfri zon och bilfri vecka. Dessutom diskuterades IT-kostnaderna (en följetong) och bokslutet för 2007.

Skolans representanter la fram en tanke om att skolan ska bli en godisfri zon. För ett tag sedan öppnade en kiosk i närheten av skolan och dit går såklart eleverna under dagarna för att köpa godis, något som inte uppskattas av skolans vuxna. Elevrepresentanterna stämde inte upp i några stora hejarrop, utan påpekade att de ville ha en bättre cafeteria på skolan, med mer personal, längre öppettider och ett större utbud. Ett ganska självklart krav. Eleverna påpekade att de behövde starta ett cafeteriaråd inom elevrådet, för "utan ett fungerande råd får vi ingen fungerande cafeteria" (ett sånt uttalande gör en gammal ungdomsrådsperson glad!). Nyvångskolan har ett mycket bra eleverådsarbete, berömt långt utanför kommunens gränser. Så istället för att förbjuda godis ville eleverna ha en cafeteria med frukt och mackor. Hoppas att de får igenom sina krav.

Den bilfria veckan var också en tanke från skolans sida, för att minska bilkaoset runt skolan. Föräldrarådet har länge krävt bättre trafikmöjligheter runt om skolan, men fått avslag från tekniska nämnden. Därför lanserades nu istället en tanke om bilfri vecka av miljöskäl, hälsoskäl och trafiksäkerhetsskäl. Personligen tycker jag att det låter väldigt bra.

Det var tre eleverna med på mötet igår, vilket såklart är superkul (och ännu roligare att en av dem är nybliven styrelseledamot i Ung Vänster-klubben!). De tre är ordförande för varsitt råd på Nyvångskolan och sitter därför i elevrådets styrelse. Uppdraget att vara med på skolkonferensen skiftar mellan ungdomarna i elevrådsstyrelsen, och som tack för sin insats på mötet någon timme på kvällen får de en pizza!

Dessutom har Nyvångskolan nyligen fått Myndigheten för skolutvecklings utmärkelse Skola för Hållbar Utveckling! Skolorna på Öster är väldigt bra på hållbar utveckling och ekologisk mat, och flera av våra skolor och förskolor har Grön Flagg. En av förskolorna fick i dagarna diplom från kommunen för att de är en av de enheter som har nått målet om minst 40 procent ekologisk mat. Förskolan hade nått målet med råge - 80 procent av alla livsmedel är ekologiska!