söndag, mars 02, 2008

Borgarna struntar i ungdomsfrågorna

Insändare införd i Sydsvenskan lördag 1 mars. Kanske lite hård, men man kan inte vara snäll hela tiden...

Till torsdagens kommunfullmäktigemöte hade vi fått ett förslag till politiskt program för unga i Lunds kommun. Detta är ett program som har diskuterats under många år, och många av Lunds ungdomar har varit med och tagit fram förslaget till program. De har haft möjlighet att skriva ner vad som är viktigt just för dem, just nu!

Programmet innehåller många bra och konkreta saker som vi i vänsterpartiet, tillsammans med s mp och dv, stödjer helt och hållet. Vi ville därför anta programmet. Men när programmet skulle beslutas ville borgarna inte längre ha det, utan göra om det till först ett ”idéprogram” (vilket inte betyder någonting) och sedan till ett ”underlag”. Att göra programmet till endast ett underlag är att degradera ungdomarnas arbete, ge dem en klapp på huvudet och ett ”tack för att ni är så engagerade”. ”Underlaget” riskerar sedan att hamna i byrålådan. Vi i oppositionen protesterar mot denna nonchalanta behandling av Lunds ungdomar. Poängen med att ha ett program är att det årligen utvärderas. Vid denna utvärdering får vi politiker se vad som händer, och om vi inte tycker att det händer tillräckligt mycket i ungdomsfrågorna har vi möjlighet att se till att förbättringarna i ungdomars vardagsliv snabbas på!

Borgarna tycker att kommunen har för många program, och väljer därför att strunta i det ungdomspolitiska programmet. De tycker att det är jobbigt att utvärdera ungdomspolitiken, kanske för att dessa utvärderingar kommer att visa att den borgerliga politiken inte gynnar ungdomar. En av de borgerliga ledamöterna ville till och med lägga ner programmet helt och hållet!

Jag uppmanar er ungdomar som vill ha en bättre ungdomspolitik i Lund, att fortsätta kämpa för att den borgerliga majoriteten ska ta Lunds ungdomars engagemang på allvar!

Hanna Gunnarsson (v)