torsdag, februari 14, 2008

Folkpartiet beklagar sig

Jag blev inkvoterad i en debatt idag, jag var såklart enda kvinnan i panelen. Nu gillar jag ju det med kvotering, så det var inget problem. Jag och ett gäng kommunstyrelsegubbar utgjorde panelen i en skoldebatt på Klostergården idag. Temat var de nedskärningar som hotar Klostergårdsskolan (1o tjänster), och den direkta skolpengen (det nya finansieringssystemet för skolan). Under debattens två timmar fick vi i oppositionen ungefär två sylar i vädret var. Resterande tid var en enda lång utskällning av den folkpartistiska ordförande från föräldrar och lärare på skolan och förskolan. Till och med journalisten deltog i den vassa utfrågningen.

Folkpartisten erkände att "systemet har vinnare och förlorare", vilket fick föräldrarna att ifrågasätta varför just deras barn stämplas som förlorare redan från början, och journalisten att fråga vilka som egentligen var vinnarna - eftersom de inte kunde hitta några. Folkpartisten menade att vinnarna var skolorna på Öster (trots att vi också fått generella neddragningar två år i rad) och privatskolorna (!). Modersmålslärarna berättade att de under terminens första en och en halv månad sett att det blivit färre modersmålstimmar för eleverna. Avsaknaden av möjligheter att påverka beslutet om den direkta skolpengen innan det fattades kritiserades. Folkpartisten skyllde ifrån sig då han inte varit med i utredningsgruppen kring den direkta skolpengen.

Sedan kom de gamla klassiska argumenten om "onödig" administration, "svällande kostadsbubblor" och att skolförvaltningarna är "pappersmaskiner". Med detta menar borgarna att lärarna och rektorer inte förstår vad saker och ting kostar och helt enkelt sprider pengar runt omkring sig utan någon som helst kontroll. Detta är såklart strunt. Självklart vet rektorerna hur stora IT-kostnader just deras skola och förskola har, även om IT-kostnaderna inte ligger inom deras egen budget. Vi påpekade såklart även skattesänkningarna de senaste två åren som kostat skolan i Lund 40 miljoner kronor. När argumenten från borgarna var slut påpekade de att Lund faktiskt har landets bästa skola och satsar mycket mer per elev än andra jämförbara kommuner och snacket om de fria nyttigheterna.

Folkpartisten beklagade sig över att Klostergårdsskolan har blivit en av förlorarna i det nya systemet. För föräldrarna är naturligtvis ett beklagande och en vetskap om att Lund har Sveriges bästa eller näst bästa skola, en väldigt dålig tröst när 10 tjänster ska bort innan höstterminen börjar. Debattens bästa påpekade var kommentaren från en av föräldrarna som menade att nedskärningarna i skolan är samhällspolitiskt livsfarliga, då det leder till att grupper av människor ställs mot varandra. Modersmål och extra undervisning i svenska är högt prioriterat, vilket gör att andra ämnen får mindre resurser och därmed läggs skulden för samhällets neddragningar på barnen vars föräldrar kommer från andra länder.