onsdag, februari 27, 2008

Budget, miljöhus och vandrande skolbuss

Igårkväll var jag på skolkonferens på Uggleskolan i Södra Sandby. Det var trevligt och lärorikt som vanligt. Att få möjlighet att åka till skolor och förskolor och delta på skolkonferenser är otroligt lärorikt för mig. Där får man insyn i hur arbetet på skolorna funkar, kan ställa frågor och träffa skolledning, personal och föräldrar. Dessutom kan man ju snappa upp frågor som borde lyftas till nämnden för diskussion.

Den stora frågan på Uggleskolans skolkonferens igår var budgeten för 2008. Skolan, som har klasserna F-5 och cirka 200 elever, har en total budget på 12 miljoner. Förra året gick man, efter att ha använt lite av det egna kapitalet, +/- 0, vilket ju såklart är väldigt bra. Nämnden som helhet gick minus 11 miljoner, vilket inte var lika bra. Den direkta skolpengen är igång, och det vi ser än så länge är att skolornas får mer pengar i budget MEN samtidigt har skolorna fått fler utgifter att betala, sådant som tidigare låg på nämndsnivå. Nu får skolorna till exempel vara med och finansiera tjänster på förvaltningens kontor (barnomsorgskö-administration t.ex.). Ett annat budgetproblem är att de ökade lönerna inom Lärarförbundet inte finns i budgeten. Ett tredje problem är att modersmålsundervisningens organisations slogs sönder i och med införandet av den direkta skolpengen. Det betyder att den enskilde rektorn nu är ansvarig för att organisera undervisningsgrupperna, inte som tidigare, en speciell rektor för modersmålet. Det kommer att betyda ett antal timmars organiserande och runtringande extra. Ett fjärde problem för skolorna just nu är de enormt höga kostnaderna för IT och nät. Vi måste göra något åt det. Å andra sidan kanske inte pengarna avsatta för snöröjning behöver användas, på grund av den globala uppvärmningen!

Förutom budgeten fick vi se ritningar på ett nytt miljöhus för återvinning, som också ska kunna användas i undervisningen (perfekt!) och som innehåller parkeringsplats för tjänstecyklarna (!), ritningar för en ny paviljong-förskola med plats för fyra avdelningar (mycket välbehövligt), diskussion om att de vandrande skolbussarna kanske kan komma igång under våren och avslutningsvis en demonstration av den nya "smartboarden" (en mycket häftig sak som revolutionerar undervisningen - en sån ska jag ha när jag blir lärare!).