tisdag, januari 22, 2008

Lägre skatter – mindre skejting

insändare i Sydsvenskan 2008-01-19

I fredagens Sydsvenskan kunde vi läsa ett reportage från skejthallen på Östra Torn. ”Jag är här nästan varje dag. Men inte på helgerna för då är här inte öppet längre”, säger en av ungdomarna som besöker hallen. Anledningen till att hallen är stängd på helgerna är de besparingskrav som verksamheten har fått, som gör att en halvtidstjänst på Fritid Östra Torn försvinner – och därmed måste öppettiderna begränsas.
Kultur- och fritidsnämnden är en av de nämnder som har fått dra det största lasset när det gäller att tjäna in till de borgerliga skattesänkningarna i Lund. Det är en nämnd som man kan skära i, eftersom det finns få områden inom kultur- och fritid som kommunen enligt lag måste tillhandahålla. Tyvärr är inte fritidsmöjligheter för ungdomar lagstadgat, och därför går det att göra rejäla nedskärningar just här. Det som borgarna sa inte skulle hända sker nu – de lägre skatterna ger sämre fritidsmöjligheter för Lunds unga.
Reportaget frågar sig vad ungdomarna ska göra nu, när skejthallen är stängd på helgerna. Svaret är att ungdomarna får ta saken i egna händer. Genom att organisera sig i en förening kommer de att försöka hålla hallen öppen hela veckan, och möjliggör därmed en organiserad fritidsverksamhet inomhus istället för att skejta på gator och torg. Skattesänkningarna tvingar inte bara ungdomarna ut från sin hall på helgerna, utan tvingar även frivilliga ideella krafter att ta över den fritidsverksamhet för unga som kommunen egentligen ska stå för. Vi kräver ett omedelbart stopp på borgarnas skattesänkningar och att satsningarna på kultur- och fritid ökar igen!

Hanna Gunnarsson (v)