söndag, augusti 26, 2007

Reservationer mot friskoleansökningar

På det senaste nämndsmötet med Barn och Skolnämnd Lund Öster hade vi två friskoleansökningar på vårt bord. Kanske kommer det att droppa in många sådana i framtiden, då kommunen numera har en friskolepositiv ledning. Nedan finns reservationerna att läsa. Det kanske inte behöver sägas, men borgarna var positiva. Dock skruvade de på sig lite vad gällde den judiska skolan, men biföll ändå förvaltningens ganska neutrala skrivning.

Ärende 8, 2007-08-22, judisk friskola.
Hanna Gunnarsson (v), Tord Persson (s), Emma Berginger (mp)


Barn- skolnämnd östra Lund har att lämna ett remissyttrande över start av friskola i Lund. Denna friskola skall endast vara tillgängliga för barn med judiskt påbrå. Skälet är att den sökandes religion omöjliggör att hennes barn går i ”vanlig svensk skola”. Den sökande uppger att skolan skall drivas efter Chabads ideologi.

Endast denna formulering gör att ansökan måste avslås med både skollag och läroplan som motiv.

Den nu gällande läroplanen (Lpo 94) inleds med skolans värdegrund och uppdrag. Där står att läsa om att skolans uppdrag är att främja grundläggande demokratiska värderingar, alla människors lika värde. Det står också att den svenska skolan skall vara icke-konfessionell. Skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram.

Ordet ”Chabad”, som fanns med på ansökan om att starta en friskola, var och är okänt för de flesta av oss. Vid sökande efter vad Chabads ideologi egentligen innebär har vi möts av olika värderingar. Syftet presenterar man själv på sin hemsida: att befrämja judarnas andliga och fysiska välbefinnande runt omkring i världen. Syftet är att befrämja judendomen, och verksamheten är endast öppen för judar. Vad Chabads ideologi står för måste anses väsentligt och vi förutsätter att utbildningsnämnden och skolverket gör en utvärdering av denna.

Nämnden föreslås: att som remissvar föreslå att ansökan avslås.


Reservation, Barn och skolnämnd Lund Öster, §9 2007-08-22
”Yttrande över ansökan från Hjärnverket svensk-engelsk skola i Lund”
Hanna Gunnarsson (v), Tord Persson (s)


Barn- och skolnämnd Lund Öster har fått möjlighet att yttra sig över en ansökan från Hjärnverket ekonomisk förening som vill starta en fristående grundskola och förskoleklass i Lund. Vi har valt att avstyrka Hjärnverkets ansökan då vi tror att det kommer att innebära påtagliga negativa följder för skolan i Lunds kommun. Vi ser att antalet elever i grundskoleålder minskar i kommunen och fler skolor skulle därmed innebära större konkurrens om eleverna, och förmodligen leda till att den kommunala skolan står med tomma platser och överflödiga lärare. Vi befarar även att de fristående skolorna kommer att innebära en ökad segregering i Lunds skolor, och motverkar den mångfald vi vill se i den kommunala skolan, där möjligheten finns för elever med olika bakgrund och erfarenheter att träffas och arbeta
ihop.