tisdag, augusti 21, 2007

Lite smått och gott från måndagsmötet

Hösten är här! Iallafall om man ser till vädret och den så smått påbörjade aktiviteten i den kommunalpolitiska världen. Igår kväll hade vänsterpartiet Lund sitt första måndagsmöte för terminen. Kommunalpolitiska gruppen diskuterade bland annat följande intressanta företeelser:

Projektet med de jämställda lönerna. För ett par år sedan drog Lunds kommun, efter initiativ från vänsterpartiet, igång ett arbete med att jämställa lönerna i den offentliga sektorn i staden. Det betyder kort att klyftan mellan de högsta och lägsta lönerna i olika yrkesgrupper skulle försvinna. Nu är det en fas kvar på detta projekt, med en budget på 7,5 miljoner. Tyvärr har vi bytt majoritet i kommunen och borgarna behöver verkligen jagas för att denna sista fas också ska genomföras och inte trixas bort på något skumt sätt.

Träden. Höstens politiska följetong? En motion till kommunfullmäktige kommer att författas om hur trädplantering ska genomföras på ett mer spexigt sätt. Vi konstaterade återigen att beslutet att avslå vårt förslag på en miljon extra till trädplantering var dumt och vi kan därmed konstatera att skattesänkning går före nya träd.

Länge leve trafikkaoset! De borgerliga partierna i Lund gillar parkeringshus, men vi tycker istället om kollektivtrafik. Därför har vi gått emot byggandet av ett nytt parkeringshus vid den kommande publika arenan på Klostergården. Konstigt nog röstade även miljöpartiet ja till p-huset. Rapporterna om klimathotet gör att vi måste minska vårt bilkörande, och varje ny parkeringsplats eller parkeringshus är ett steg i den MOTSATTA riktningen. Kanske behövs det mer trafikkaos för att få folk att åka kollektivt? (Som en liten bisats kan nämnas att vägarbetena på motorvägen mellan Lund och Helsingborg i somras gjorde att mina bilfrälsta föräldrar valde tåget istället. Heja trafikkaoset!)