torsdag, augusti 16, 2007

Heja modersmålslärarna!

Idag var jag, för en gångs skull, på en manifestation jag inte alls hade varit med och organiserat. Jag hann bevista modersmålslärarnas manifestation på Stortorget ett litet tag efter mötet med KF:s valberedning. Borgarna har bestämt att förskolan och skolan från och med 2008 ska finansieras med så kallad "direkt skolpeng". Det betyder att skolpengen skickas direkt från kommunfullmäktige till den enskilde skolan. Skolnämnderna kommer i fortsättningen inte att kunna behålla en del av pengarna för verksamheter som nämnden organiserar för alla skolor. Det finns ganska många sådana verksamheter som i fortsättningen därför måste finansieras av varje skola efter beslut av varje rektor. Vi befarar att dessa extra-verksamheter (exempelvis didaktiker som handleder lärare) kommer att bli nedprioriterade eller försvinna helt. Framförallt befarar vi att helhetssynen kommer att försvinna.

Modersmålsundervisningen är en sådan "extra-verksamhet", trots att den är lagstadgad. Modersmålsundervisningen har finansierats vid sidan om den ordinarie skolpengen med en egen rektor, vilket enligt många lärare har medfört en väldigt bra undervisning som erbjuder mycket mer än vad vi enligt lagen måste erbjuda. Nu kommer denna undervisning att behöva finansieras av varje skola och rektor. Vi tror att det kommer att försämra undervisningen då dessa kostnader måste vägas mot andra kostnader som skolböcker och studiebesök. Det kan finnas en risk att elever på skolor med få elever som har rätt till modersmålsundervisning nu kommer att försvinna i mängden av andra kostnader som prioriteras högre.

Manifestationen på Stortorget, som arrangerades av modersmålslärarna själva, lockade 200 lärare, föräldrar och elever. Läs sydsvenskans artikel. Införandet av den direkta skolpengen har på grund av dåligt förarbete och en ibland oeniga borgerlig allians skjutits upp flera gånger. Förhoppningsvis är striden för modersmålslärarna inte slut än.