tisdag, augusti 28, 2007

Absurd prishöjning på kollektivtrafiken i Skåne!

Nu blir det en liten utsvävning till regionpolitiken. Jag ska försöka hålla mig sansad, men det kan bli svårt, eftersom beslutet att höja priset på resor i Skåne är totalt vansinnigt. Återigen ett exempel på borgerlig logik och matematik. Vi såg det i Lund i våras (här höjs priset på bussbiljetten 1 oktober) och nu ser vi det i regionen. Logiken är som följer:

KLIMATFÖRÄNDRINGAR + ÖKAT RESANDE = HÖGRE BILJETTPRIS

I Lund höjdes bussbiljetten från 12 till 15 kronor. I Skåne kommer Skånetrafikens månadskort att höjas rejält, mellan 25 och 100 kronor beroende på vilket kort man har. Dessutom höjs priset för en kontantbiljett ett par kronor per zon. Skånekortet, som gäller i hela Skåne i 30 dagar, blir 100 kronor dyrare (alltså 990 kronor). Det är det kort som studenter som pendlar mellan ex. Lund och Helsingborg har. Just nu är jag väldigt glad över att jag inte ska pendla till Malmö för studier i höst! Skånetrafiken drar med detta in 100 miljoner kronor och visar upp ett vackert exempel på hur man tjänar in till skattesänkningar! Att Skånetrafiken samtidigt inför ett kvälls- och helgkort för ungdomar, som på pappret verkar ganska bra, lindrar bara lite i sammanhanget.

Borgerlig logik är alltså som följer (något vi har konstaterat tidigare): Som tack för att vi åker mycket kollektivtrafik får vi betala mer för våra biljetter. Åkandet i Skåne har ökat under 2007: + 7,1 % i antalet resor, varav tåget står för den absolut största ökningen (+ 28 % över bron och +10,5 % i Skåne). Det är alltså pendlare som väljer att låta bilen stå och istället ta tåget till jobb och skola.

Kravet på gratis kollektivtrafik känns som en liten suck just nu, när vi hela tiden måste försvara tidigare reformer och kämpa emot borgarnas höjningar.

Jag blir så förbannad.

Läs Sydsvenskans artikel: "Dyrare att resa kollektivt i Skåne nästa år"