söndag, juli 15, 2007

Plantera fler träd i Lund!

insändare mitten av juli, tillsammans med min partikamrat Nilla, ledamot av byggnadsnämnden.

I fredagens Sydsvenskan kunde vi läsa om almsjukans härjningar i Lund. I Stadsparken har 50 träd behövts fällas och ytterligare 1000 träd i Lund var uppsatta på listan över träd som måste fällas. Almarna är stora och ståtliga träd, men tyvärr också sjuka. De sjuka träden ska tas bort, även om det är sorgligt. Vi vill att de ska ersättas med nya träd som med tiden gör Lund till samma lummiga stad som den tidigare var. På park- och naturkontoret är man oroliga för att pengarna snart kommer att ta slut, eftersom fler träd än beräknat måste fällas. Vi befarar att det inte kommer att finnas tillräckligt mycket pengar för att plantera nya träd. Träd kostar pengar, men det är värden som vi får tillbaka många gånger om när träden har vuxit sig stora. Därför är det viktigt att det just är träd som planteras, inte små buskar.

I och med den senaste tidens regnande har trädfrågan fått en aspekt som många av oss kanske inte tänkt på tidigare. Stora träd har stora rotsystem och suger upp mycket vatten (som de sedan använder till löv som producerar syre). De översvämmade källarna, de stora pölarna som orsakat så stora problem - allt kan träden förhindra om vi planterar tillräckligt många av dem och på rätt ställen.

Den borgerliga majoriteten vill öppna för sponsring av träd i Lund. Det betyder att företag ska kunna köpa ett träd, eller adoptera ett redan planterat träd. Vi vill inte att det ska gå till så här. Träden i Lunds parker och utmed våra gator är alldeles för viktiga för att överlämnas till företagens goda vilja. Trädplantering ska inte bli något jippo, utan det är kommunens uppgift att se till att Lund är en grönskande stad. Balanseringsprincipen ska tillämpas, och det med råge!

Vi i vänsterpartiet föreslog tidigare i somras ett tillägg till 2008 års budget på en miljon kronor, som var öronmärkta för just plantering av träd. Detta avslogs av den borgerliga majoriteten. Nu ser vi att dessa pengar hade behövts på park- och naturkontoret. Vi kommer att fortsätta att föreslå extra pengar till trädplantering, eftersom vi vill att Lund ska vara en lummig stad med många stora och ståtliga träd.