måndag, juli 23, 2007

Om att sälja sig till EU.

Lund har fått storhetsvansinne. Men, kanske ni säger, har inte Lund alltid haft storhetsvansinne, iallafall de senaste 400 åren? Jo, så är det nog. Men nu är det värre än vanligt. Lund vill bli EU:s Kulturhuvudstad 2014. Då tänker ni nog, vem i sina sinnes fulla bruk vill bre ut sig så för EU-etablissemanget och sälja sig som kulturhuvudstad? Jo, lundapolitikerna... Inte bara det att det är ett elitistiskt EU-projekt, det kommer att kosta en faslig massa pengar. Nyligen kunde man läsa att av de 300 miljoner (!) som projektet beräknas kosta när vi väl har fått utmärkelsen behöver Lunds skattebetalare stå för en tredjedel - 100 miljoner! Projektgruppen hoppas att den del av det ska betalas av region Skåne, så det blir kanske "bara" 75 miljoner för lundaborna. Dessutom satsas det pengar för att få hit åbäket, 11 miljoner bara i år. I fullmäktigedebatten har det framkommit att de andra svenska städerna som vill ha utmärkelsen (för det är bestämt att det ska vara i Sverige och i Lettland), satsar mycket mindre i lobbying-fasen. Ett jippo, är vad det är. Det sägs att det ska satsas på den vanliga kulturen också, men det enda vi har sett är nedskärningar på kultur- och fritidssektorn.
(Läs: "Så ska Lund vinna slaget om 2014", samt resten av artikelserien)

Dessutom har man kommit på ett särdeles flummigt namn för hela satsningen: "Den femte friheten", friheten till utbyte av kultur. (Detta bygger på att folk associerar till EU:s fyra friheter som styr den inre marknaden)

För övrigt fortsatte den så kallade bänkdebatten som jag ägnat tre bloggposter åt, med en krönika för någon vecka sedan. Mycket underhållande och klart läsvärd: "Få saker är så farliga som bänkar" (18 juli). Ibland tänker de till, lundajournalisterna!

Sommarlästips
1) En gammal söndagsledare av den mest liberala av alla liberaler, Per T Ohlsson (chefred i den mest liberala av alla liberala tidningar, Sydsvenskan). Jag ser fram emot att läsa hans ensideskrönika varje söndag. Ibland är den galen, men ibland ägnar han hela sidan åt att anklaga regeringen för att vara sossiga... Den 8 april hade hans ledare rubriken "Den sämste presidenten?" och en ful bild på.. ja, gissa vem.

2) Artikel i Sydsvenskan för några dagar sedan om hur Malmö stad har lagt ner fritidsgårdar på löpande band sedan 1990. Nu har man insett att det kanske inte var så bra och börjar så sakteliga starta fritidsgårdar igen. Det är säkerligen inte så kul att sätta eld på soptunnor, men vad ska man göra om man inte har någonstans att gå efter skolan eller under sommarlovet?
"Rosengård fixar mötesplatser" (20 juli).