onsdag, juli 11, 2007

Klockren artikel om historien om bänkarna

Debatten om de borttagna bänkarna fortsätter. Idag har Sydsvenskan en artikel där personerna som intervjuas sätter fingret på vad debatten om bänkarna egentligen handlar om. Artikeln kommer förmodligen få diverse borgerliga politiker att sätta morgon/eftermiddagskaffet i halsen, och det är ju bara ett extra plus. Läs "Vi är några människor som dricker ihop", Sydsvenskan idag 11/7, samt "Beslutet att ta bort bänkarna delar opinionen i Lund", även den från dagens tidning.

Precis som vi konstaterade igår - det handlar självklart inte bara om parkbänkar! Sydsvenskans artikel visar på hur kränkta många människor har blivit av detta beslut, och hur destruktivt beslutet därmed är:

"-Det är klart att jag förstår problemet. Men att vi flyttas omkring som boskap är för jävligt" ("Lasse")
-"Folk omkring tänker om oss: 'Ta bort de där så vi slipper
se dem. Dra för gardinerna'. Och ändå sitter de i fönstren på tre våningsplan och glor på oss som om vi var apor i bur. Det är patetiskt" ("Lasse")
-"Samtidigt kan man inte fösa runt människor hur som helst. Någonstans går det väl en gräns för sådant. De måste få bättre behandling - vård, arbete, bostad. Det finns så mycket ensamhet och trasighet bakom allt det här" (Elisabeth Berggren, Diakonicentralen)

Tjänstemannen på tekniska förvaltningen och kriminalinspektören på polisen, som intervjuas i Sydsvenskans artikel, menar att detta är en politisk fråga med ett sammanhang, och efterlyser bredare samverkan. Jag efterlyser handling. Vi behöver bygga bostäder i Lund, olika sorters bostäder för olika behov, och nedskärningarna på vården måste stoppas. De extra pengar vi ville ha i budgeten för 2008 för psykiatrin avlogs av en den borgerliga alliansen. I det borgerliga Lund nöjer man sig med att flytta parkbänkar.