måndag, maj 07, 2007

Någon som har 41 miljoner över?

Sälj inte ut våra lägenheter! Vi nås av rapporter från grannkommunerna om att de kommuala hyresrätterna går ett grymt öde till mötes: de ombildas till bostadsrätter. Effekterna av detta är lätt att räkna ut. De vanliga människorna i Lomma, Staffanstorp och Burlöv kommer kanske att behöva lämna sina hem när de inte har råd att köpa sin lägenhet. För en tid sedan ställdes en fråga i fullmäktige till den borgerliga majoriteten i Lund om hur de såg på LKF:s framtid. De menade att det inte fanns någon efterfrågan att ombilda hyresrätter till bostadsrätter (!) och att det därför inte är aktuellt. En kollektiv suck av lättnad drogs i KF. Lund behöver många fler (billiga) hyresrätter. Tyvärr gör de avskaffade statliga subventionerna att sådana knappast kommer att byggas...

Är borgarna dumma - eller bara hycklare? På vänsterpartiets kommunalpolitiska-gruppmöte ikväll diskuterades konkurrensutsättandet av vård- och omsorgsverksamhet. Den borgerliga majoriteten tror att de kan tjäna pengar på att låta privata företag ta över verksamheten på äldreboende, hemtjänst m.m. Vi vet att det inte kommer att bli billigare, och vi vet att det inte kommer att bli bättre. Det sker av ideologiska skäl och kommer förmodligen att gå käpprakt åt skogen.

Enda sättet att spara pengar är att sänka kvaliteten. I mitten av juni sitter jag och 64 andra lyckliga personer instängda i Stadshallens sessionssal i två hela dagar. Det är budgeten för 2008 som ska antas. Borgarna vill inför 2008 skära 1 % på varje nämnd rakt av. Det kanske låter lite, men det blir ganska mycket pengar. 1 % mindre till nämnderna är 45 miljoner kronor totalt, lika mycket som den 25-öriga skattesänkningen kostar. Nämnderna har meddelat att de inte klarar detta, om de samtidigt ska ha en bra kvalitet, och pekar på konkreta försämringar.
Därför har nämnderna tillsammans krävt extra budgetpengar på totalt 41 miljoner!

För övrigt har geniet Alex Schulman börjat blogga igen! Självdistans är det bästa som finns...