tisdag, maj 08, 2007

Nedskärningar på gång i skolan

insändare april 07. Tillsammans med Emma (mp) och Kristoffer (s)

Nu syns fler och fler tecken på hur skattesänkningen förra året försämrar Lunds kommuns verksamhet. På sammanträdet 11 april behandlade Barn- och skolnämnd Lund Öster det första utkastet till budget för 2008. Alla kommunens nämnder har tvingats minska sina kostnader med en procent rakt av för 2008. För BSN Lund Öster innebär det 4,5 miljoner kronor. Det kan tyckas som en liten del av nämndens hela budget, men det betyder mycket för förskolorna och skolorna i östra delen av Lunds kommun. ”Denna besparing motsvarar 11 tjänster eller att 3,4 förskoleavdelningar ej öppnas för att minska barngrupperna, vilket gör ett barn mer på varannan avdelning”, skriver vår förvaltning som svar på besparingarna. Detta säger egentligen allt.
Den borgerliga majoriteten kräver att skolnämnderna ska göra besparingar samtidigt som antalet barn i förskoleåldern ökar dramatiskt – det finns ingen logik i detta! Med den budget som BSN Lund Öster har fått av kommunfullmäktige har vi ingen möjlighet att nå målen om antalet barn i barngrupperna (1-2 år: 11 barn, 3-6 år: 16 barn), trots att den borgerliga majoriteten fortfarande säger sig stödja detta mål. Besparingarna innebär att målet flyttas ännu längre fram i framtiden och barnen på öster kommer att fortsätta behöva tillbringa dagarna i för stora förskolegrupper.
De borgerliga ledamöterna bemötte under mötet inte de fakta som svart på vitt visade vad besparingarna innebär. Inte heller svarade de på den kritik som vi i oppositionen förde fram. Det var en enig nämnd som beslutade att ansöka om ytterligare 10 miljoner till BSN Lund Östers budget för att minska barngrupperna. Det kostar att erbjuda en bra förskole- och skolverksamhet! Är lundaborna beredda att försämra den goda kvaliteten som Lund skolor är kända för, för några tior mer i plånboken varje månad?