torsdag, maj 24, 2007

Live från kommunfullmäktige!

uppdaterad 20.00

18.10
Då var det återigen dags för kommunfullmäktigemöte, den här gången med många intressanta punkter på dagordningen. Bland annat ska vi diskutera antalet sommarjobb för ungdomar, kameraövervakning på skolor, bildandet av ett nytt naturreservat samt ny förvaltningsorganisation för skolan.

Just nu handlar debatten om höjningen av taxorna för Kulturskolans undervisning. Den borgerliag alliansen vill göra musik-, dans- och bildundervisning dyrare. De flesta undervisningsformer kommer att kosta 75 kronor mer per termin, en höjning på nästan 10 %. Då ska man komma ihåg att kulturundervisning redan är väldigt dyrt. Helen Westman från (s) uttryckte det väldigt väl: "Det drabbar alltid någon, och denna någon är vi här för att skydda". Detta som svar på det borgerliga argumentet att det inte har höjts på länge och att det inte är så stor höjning. Detta är ett skamligt sätt för kommunen att dra in mer pengar, samtidigt som man sänker skatten! Det bästa hade varit att kulturundervisningen utanför ordinarie skoltid, hade varit kostnadsfri precis som övrig undervisning!
Borgarnas argument för att höja taxorna är att kommunen inte ska konkurrera ut de privata skolorna som också erbjuder kulturundervisning! Ett typiskt borgerligt argument, där de privata företagen alltid sätts i första rummet, inte, som i det här fallet, de ungdomar som vill studera musik, dans, bild eller skriva.

20.00
Nu har vi debatterat antalet sommarjobb (eller "sommarpraktik") som kommunen erbjuder. Den borgerliga majoriteten minskar antalet jobb med 45 stycken för att tjäna in 300 000 kronor. Det är självklart otroligt dåligt, eftersom det då blir färre ungdomar som får en möjlighet att tjäna en (om än mycket liten) slant. I debatterna syns tydligt skillnaden i verklighetsuppfattning. En borgerlig ledmot menade att det inte alls är svårt att få sommarjobb, det var bara att sätta upp en liten lapp på ICA och så fick man ett jobb. Jag var tvungen att gå upp och vara lite retorisk och mena att det bara var ungdomar med rika föräldrar med egna företag som fick jobb... Tyvärr blir det nu färre sommarpraktikplatser i kommunen.

Vi lyckades däremot stoppa kameraövervakningen av Polhem och Vipan, iallafall ett litet tag. Ärendet skickades tillbaka för ännu en översyn, och det ska tas fram en policy för hur kameraövervakning ska få gå till. Det första en elev ser på skolgården när hon eller han kommer till skolan ska INTE vara en kamera som, även om den är avstängd, signalerar att någon vakar över varje steg de tar. Vissa delar av borgerligheten verkar tro att brottsligheten kommer att öka bara för att vi säger nej till övervakning. Kameror löser självklart inte problemen med skadegörelse, det krävs istället sommarjobb, fritidsgårdar och reellt inflytande över sin vardag.