måndag, maj 21, 2007

...i gemensam fokuserad kamp!

I helgen hade Ung Vänster riksting. Det var mycket glädjande att se så många nya medlemmar på plats, som alla var grymt bra i talarstolen! När rikstinget var slut hade förbundet fått två nya politiska program, tagit tre uttalanden, lyssnat på peppande hälsningar från våra danska och norska kamrater och haft upptakt för en nationell antirasistisk kampanj. Några smakprov:

"Ung Vänster tar upp kampen för en skola där man lär sig kritiskt tänkande, kollektivt arbete och hur man inhämtar kunskap och ser helheter. På så vis kan eleverna bilda sig en egen åsikt och förstå hur samhället fungerar."
ur det nya utbildningspolitiska programmet

"För att stoppa en utveckling av ett mer reaktionärt och rasistiskt samhällsklimat krävs ett brett, uttalat antirasistiskt arbete. (...) I kampen mot rasism, främlingsfientlighet och högerextremism står vänstern i första ledet"
ur det nya antirasistiska programmet

Reinfeldt & Co lovade att stå upp för HBT-personers rättigheter men prioriterar nu regeringsfriden och sämjan med kristdemokraterna. Hittills har moderaterna, centern och folkpartiet tillsammans med kristdemokraterna röstat ner varje förslag som skulle ha inneburit förbättringar för flator, bögar och transpersoner.
ur uttalandet "Människovärde är inte borgarnas grej"

"Krav i stil med språktest för medborgarskap, åsiktsregistrering av muslimska skolungdomar och gyntest för invandrartjejer kommer idag inte från obskyra extremgrupper som Nationaldemokraterna och Sverigedemokraterna utan från den borgerliga regeringen."
ur uttalandet "Lägg skulden där den hör hemma"