tisdag, maj 15, 2007

10 % hit och en halv miljon dit...

Ibland måste man lyfta blicken och se utanför kommungränsen. Idag fick vi information från budgetarbetet i Region Skåne. Regionen styrs av de fem (?) borgerliga partierna: "alliansen" tillsammans med miljöpartiet. På grund av att bland annat 250 miljoner har öronmärkts för att finansiera privatiseringar, måste alla de nio regionala sjukhusen skära ner. Värst är det för universitetssjukhuset i Lund som måste banta 210 miljoner, fem procent av budgeten. Våra morgontidiga regionalpolitiker delar därför flygblad utanför sjukhuset i Lund till de som kommer att drabbas av dessa nedskärningar: de offentliganställda kvinnorna.

I lördags var det "Kulturskolans dag" i Lund. Kulturskolans elever hade bland annat konsert på Stortorget. Det gäller att passa på att spela nu, borgarna har nämligen lagt förslag på att priset för att gå på Kulturskolan ska öka med 10 %!

Den borgerliga majoriteten i Lund kommer att fortsätta sina skattesänkningar. Vi har sett vad det innebär: nedskärningar på en procent på alla kommunala verksamheter. För några dagar sedan var jag på Nyvångskolan i Dalby. Nedskärningarna i skattesänkningarnas spår innebär att deras budget minskar med 580 000 kronor... Studievägledaren berättade även om gymnasievalen och framförde att det finns en oro bland eleverna att de bara kommer att få en chans att läsa till högskolebehörighet, på grund av nedskärningarna på komvux. En berättigad oro tycker jag, tyvärr.

Ibland måste man också lyfta blicken utanför sitt eget parti. Igår fikade jag med Anna, min kommunfullmäktigekollega tillika förbundssekreterare för Grön Ungdom, självklart på Arimans uteservering. Hon har det bästa jobbet man kan ha, att åka runt och organisera ungdomar på heltid (tyvärr i "fel" ungdomsförbund, men dock...). Vi pratade organisation, mitt favoritämne. Det är otroligt intressant att jämföra hur olika ungdomsförbund och partier är organiserade, och diskutera fördelar och nackdelar med organisationernas uppbyggnad!

För övrigt är det helt underbart att det var ljust när jag cyklade hem från vänsterpartiets medlemsmöte vid 21.30-tiden!